Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu presenta el projecte de pressupostos per al 2018

L'Ajuntament de la Seu presenta el projecte de pressupostos per al 2018

Els comptes, que ascendeixen a més 16 milions d'euros, inclouen la reforma dels carrers Bellavista i Escorxador i la plaça Moreres i l'allargament del carrer Circumval·lació. La proposta es debatrà en ple extraordinari avui dijous a les 7 del vespre
28/12/2017 14:35

El projecte de pressupostos de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per al 2018 ascendeix a més de 16,1 milions d'euros, segons les dades que ha presentat l'equip de govern (PDeCAT) i que es debatran en ple extraordinari avui dijous a les 7 de la tarda.

Abans d'aquesta sessió, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i els tinents d'alcalde Jesús Fierro, Anna Vives i Mireia Font, han donat a conèixer el debat de la proposta que ara s'ha de sotmetre a votació. Batalla ha destacat que la xifra del nou pressupost és la més alta des del 2010 i que es recupera l'aposta per la inversió, alhora que es manté la priorització de la cohesió de la ciutat, els serveis socials i les polítiques d'igualtat, infància, joventut i gent gran.

El batlle urgellenc també ha recordat l'aposta dels darrers anys per endreçar la ciutat i especialment la reivindicada urbanització de la plaça Joan Sansa, que s'ha inaugurat enguany, a la qual s'hi sumaran d'altres inversions si s'aprova el nou pressupost, després que el del 2016 es va prorrogar. Per això, tot i matisar que l'aprovació encara no està garantida, Batalla ha demanat a la resta de grups que hi donin suport pel bé de la ciutat, tenint en compte l'augment d'inversió que s'hi contempla. Finalment, també ha esmentat les altres inversions importants que rebrà la Seu al 2018, sobretot de la Generalitat i la Diputació, de les quals destaquen la construcció del nou CAP -properament ja s'enderrocarà els antics magatzems de l'Alsina Graells- i l'ampliació de l'àrea sociosanitària del Sant Hospital.

El tinent d'alcalde d'Hisenda i d'Urbanisme, Jesús Fierro, ha detallat que del pressupost total, el que correspon estrictament a l'Ajuntament és d'uns 13.850.000 euros. Com a novetat, aquesta xifra també inclou per primera vegada les partides del Patronat de l'Emissora Municipal -que incloïa la Festa Major-, que ha estat integrat al funcionament corrent del consistori. La resta de partides corresponen al Parc del Segre, que té una previsió 1,6 milions d'euros; HIULS, amb uns 580.000 €; i Turisme Seu, amb 63.000.

De les inversions urbanístiques previstes, Fierro ha destacat l'aposta per punts pendents del nucli urbà, com ara la remodelació dels carrers Bellavista i Escorxador i de la plaça de les Moreres, i especialment la continuació del carrer de Circumval·lació, a la zona de l'Alberg de Joventut, per connectar-lo directament amb la carretera N-260. A més a més, s'abordarà la reforma de la plaça de l'Arbre de Castellciutat. I hi ha novament una partida de 100.000 euros per al pla de camins i una altra amb la mateixa quantitat per als Pressupostos Participatius.

Un altre element important dels propers pressupostos serà la preparació dels Campionats del Món 2019 de Piragüisme d'Aigües Braves. I és que al llarg dels dos propers anys, les diverses administracions implicades invertiran al Parc del Segre 1,2 milions, als quals s'hi sumen els 900.000 euros de pressupost que tindrà la competició. D'aquestes xifres l'Ajuntament hi aportarà aproximadament un 30%. Enguany la Seu acollirà novament una prova de Copa del Món de cara a preparar aquesta cita.

A més a més, l'octubre vinent la ciutat també organitzarà, juntament amb Andorra la Vella, els Special Olympics 2018. L'esdeveniment té un pressupost d'uns 600.000 euros, dels quals el consistori n'aportarà el 10% (60.000 €) a banda de cedir les instal·lacions esportives.

Jesús Fierro també ha esmentat la congelació de les taxes municipals, una nova partida ocupacional de 104.000 € amb el programa 'Enfeina't'; la continuació del Workshop Ocupacional i de Joves per l'Ocupació; els ajuts a autònoms, a nous establiments i a la reforma de façanes i el reforç de la Fira, el Mercat Medieval i el Món Màgic.

ERC vol un espai familiar i la modificació del pla d'inversions

En relació amb el pressupost de la Seu per al 2018, ERC ha avançat en roda de premsa aquest dijous a la tarda que l'objectiu de la seva formació és "no obstacularitzar el dia a dia de la Seu". El portaveu republicà ha explicat que per facilitar que els comptes municipals prosperin s'ha proposat a l'equip de govern (PDeCAT) que s'habiliti una partida per a la creació d'un espai familiar i es modifiqui el pla d'inversions. En aquest sentit, Viaplana ha assenyalat com a prioritari que es tiri endavant la rehabilitació dels antics jutjats perquè l'edifici aculli una aula de cuina i l'Escola d'Adults. Així mateix, Viaplana ha subratllat la importància d'instal·lar urinaris públics a la via pública o bé càmeres de seguretat en indrets determinats per evitar actes vandàlics.

ERC indica que si el PDeCAT accepta les seves esmenes el vot serà d'abstenció, ja que no constarà als comptes, per exemple, un augment de la capacitat de la llar d'infants municipal, i encara restarà pendent el debat sobre el futur del Patronat de la Fundació Sant Hospital. "Creiem que la formulació actual de l'hospital no té sentit i que cal treballar perquè l'equipament sanitari s'inclogui en la Xarxa Hospitalària de l’Instittut Català de la Salut”, ha especificat Viaplana.

Pel que fa al pressupost de Turisme Seu, ERC hi votarà a favor, malgrat considerar que caldria augmentar-ne la dotació. Pel que fa als comptes d'HIULS i el Parc del Segre, s'optarà per l'abstenció. En el cas d'HIULS, el partit urgellenc creu imprescindible un debat sobre el seu futur i objectius. L'abstenció en el cas del Parc del Segre se cenyeix a la necessitat de millorar en la captació de nous clients, tot i que es valora positivament la millora de la coordinació amb els Centres de Tecnificació d'esquí de fons i piragüisme.

Finalment, el grup republicà a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha assegurat que votarà a favor de la plantilla municipal, tenint en compte que pròximament es presentarà un estudi dels llocs de treballs que facilitarà algunes de les modificacions que havia reclamat anteriorment ERC, segons ha explicat la regidora Berta Vidal.

La CUP reclama incorporar-hi educadors de carrer i garanties alimentàries i de transport sanitari

La CUP també ha avançat prèviament el seu posicionament respecte del ple extraordinari, i ha subratllat que "és el primer cop aquesta legislatura que hem tingut uns pressupostos presentats amb temps suficient i amb les sessions necessàries per a treballar-los i debatre’ls, cosa que no havia passat en anteriors ocasions" i que va portar a prorrogar els del 2016. El portaveu de la CUP, Pau Lozano, ha reiterat el seu desacord amb l'actual gestió municipal i creu que la prioritat ha de ser "garantir una vida digna als veïns i veïnes de la Seu més perjudicats i discriminats pel sistema capitalista" i per "la crisi o estafa provocada pel gran capital i les capes més riques de la societat", que "ha generat una greu fractura social i ha expulsat del mercat de treball una part molt important de la població, cosa que l’obliga a viure en una situació de pobresa i marginació permanent". En aquest sentit, la CUP considera "baixíssima" la part destinada a Serveis Socials i Promoció Social, que xifra en un 3,27% del total del pressupost ordinari.

Tot i aquest context, la formació cupaire ha plantejat a l'equip de govern unes "propostes de mínims" amb les quals està disposada a recolzar els pressupostos. La primera és contractar educadors de carrer i una partida pressupostària suficient per tal de fer un treball de camp sobre la realitat del jovent de la Seu, per aplicar-hi mesures l'any següent. També demanen garantir una alimentació equilibrada a totes les famílies i garantir el transport sanitari quan calgui desplaçar-se fora de la Seu. Finlment, proposen crear horts socials per a persones aturades, habilitar una cuina pública per a entitats i col·lectius locals, donar compliment a les mocions ja aprovades sobre els estudis de municipalització de la zona blava i de locals comercials buits, i debatre en profunditat les Ordenances Fiscals durant el 2018 per tal d’introduir-hi criteris progressius i socials allà on sigui possible.

  • Presentació del projecte de pressupostos municipals 2018 de la Seu
  • Roda de premsa d’ERC