Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu prorroga els pressupostos municipals

L'Ajuntament de la Seu prorroga els pressupostos municipals

L'equip de govern no ha pogut consensuar amb la resta de grups el projecte presentat. Compromís creu que hi ha manca de diàleg, i ERC i la CUP argumenten que hi ha hagut incompliments respecte de propostes acordades anteriorment
Ajuntament de la Seu
06/07/2017 17:50

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell prorrogarà enguany els pressupostos del 2016, després de no haver pogut consensuar el projecte amb la resta de grups municipals. Després que ja s'ha superat l'equador del 2017, l'equip de govern ha confirmat que no s'aprovaran nous comptes per aquest any i que se seguirà treballant amb els anteriors, mentre es comença a preparar els de l'any vinent. Els grups de l'oposició han lamentat el fet de no haver-se assolit un acord i apunten a factors com ara l'incompliment d'alguns projectes aprovats anteriorment.

Des del grup municipal del PDeCAT, el tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, ha valorat que "un pressupost és un instrument de gestió necessari però no és imprescindible" i considera que "si no es troba el recolzament per tirar-lo endavant, automàticament el que s'ha de fer és prorrogar-lo i no passa absolutament res", tot i que creu que hauria estat preferible que s'hagués arribat a consensuar-los. Fierro sí que considera important que s'arribi a un acord pel que fa al pla d'inversions, ja sigui per unanimitat o bé amb la majoria suficient, perquè entén que "la ciutat no s'ha d'aturar i la voluntat de l'ajuntament, malgrat les dificultats, és assolir tots aquells reptes que són necessaris per al bon desenvolupament de la ciutat".

El primer tinent d'alcalde avança que "a partir del setembre cal treballar amb els comptes del 2018 i procurar que tirin endavant", alhora que assegura que seguiran treballant perquè les inversions previstes per aquest 2017 es puguin dur a terme. Fierro hi ha afegit que van presentar la proposta als grups ara fa dos mesos.

Per contra, des del grup de Compromís han lamentat la manca de pressupost per aquest any perquè ho consideren "una eina clau per a la gestió pública" de cara a "la planificació, programació, control i seguiment i avaluació de les actuacions municipals". El primer grup de l'oposició creu que això "tindrà conseqüències negatives per a tots els ciutadans i ciutadanes i demostra la soledat del govern del PDeCAT". En aquest sentit, el portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, ha justificat el seu rebuig al projecte perquè el considera "un mal pressupost que "no presentava millores en temes socials, no incloïa solucions a la manca d’habitatge social, no contemplava millores en quant a la promoció econòmica i tampoc no tenia en compte una rebaixa dels impostos". El grup municipal també hi troba a faltar "millores organitzatives per a la transparència, el control i la bona gestió de les societats municipals i del mateix Ajuntament".

Compromís afirma que l'equip de govern "no ha tingut cap intenció de pactar" amb ells i que els van presentar "un pressupost tancat, amb molt poques possibilitats de canvi i amb una manca de diàleg preocupant". Ordeig creu que “aquesta manca de responsabilitat pot provocar un perjudici tant al propi Ajuntament com als ciutadans de La Seu, els quals confiaven en la capacitat del Consistori per abordar les moltes dificultats que viu la ciutat”.

El grup d'ERC, de la seva part, ha justificat el fet de no donar suport als pressupostos "per diversos motius", entre els quals ha destacat que l'any passat van "condicionar el suport al compliment de deu mesures, de les quals només se n'ha complert tres". El portaveu de la formació republicana, Francesc Viaplana, conclou que "la valoració del compliment d'aquestes propostes, i de les aprovades al ple, no és positiva", i hi afegeix el retard en la presentació del projecte, que d'altra banda veuen "molt semblant a l'anterior". Per tot plegat, Esquerra creu que el més raonable és seguir funcionant amb el pressupost prorrogat el que resta d'any, ja que el que no volen fer és "lliurar un xec en blanc".

Esquerra matisa que entenen que "hi ha punts que és comprensible que encara no s'hagin pogut complir", però apunten que "n'hi ha d'altres que sí que ja s'haurien pogut aplicar, però ha mancat voluntat política". Viaplana hi afegeix que "si més no, si quan es van plantejar aquests punts l'equip de govern pensava que no eren factibles, ho haurien pogut dir i s'hauria replantejat tot".

Finalment, des de la CUP han valorat negativament el fet que no s'arribi a un consens. El seu portaveu, Pau Lozano, creu que el primer punt clau és que "l'equip de govern hauria d'haver presentat els pressupostos quan tocava", perquè "el debat ha començat al juny i no té molt sentit aprovar-los a mig any". Lozano ha coincidit amb els altres grups de l'oposició a dir que la proposta presentada era força semblant a la de l'any passat i també ha lamentat la manca d'aplicació de mocions aprovades al llarg dels darrers mesos. La CUP, d'altra banda, no està d'acord amb el pla d'inversions plantejat i conclouen que "l'equip de govern ha d'afrontar una sèrie de debats que de moment no està encarant".