Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu reitera la defensa de la vegueria de l'Alt Pirineu

L'Ajuntament de la Seu reitera la defensa de la vegueria de l'Alt Pirineu

El ple aprova una moció a favor amb el suport de tots els grups tret del PP, que s’absté La Diputació de Barcelona se suma a les institucions contràries a la reforma administrativa

Ple Municipal - Novembre 2009
Ple Municipal - Novembre 2009
29/12/2009 10:43

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat, a l’últim plenari de l’any, una moció en defensa de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. La proposta va tirar endavant amb el suport de tots els regidors, tret del representant del PP, que va abstenir-se.

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va subratllar que la iniciativa és en positiu i va més enllà de posicionaments partidistes. Batalla va defensar la realitat pròpia del territori pirinenc i va apuntar al fet que “cal assumir la necessitat d’aconseguir un veritable equilibri territorial a Catalunya“. Alhora, va recordar que tot el procés serà llarg i haurà de tenir-se en compte “l’entesa i el diàleg”. En aquest sentit, va expressar la seva solidaritat amb la Val d’Aran i va especificar que el document aprovat “aposta perquè els aranesos formin part de la vegueria sempre que es respecti la seva pròpia autonomia”.

Per la seva banda, el portaveu del PSC-Progrés, Jordi Mas, va recordar la unitat a la Seu en la defensa del reconeixement de la realitat del Pirineu. Per Mas, l’aprovació de la moció respon “a la voluntat de seguir plegats el camí cap a la nova divisió territorial, com un pas coherent per entendre que l’àmbit pirinenc té entitat pròpia”. Tanmateix, el portaveu socialista va remarcar que “caldrà explicar bé dins i fora del territori què significarà la creació de les vegueries, ja que no necessàriament es faran realitat creant més estructures administratives”. En aquest punt, va indicar que els Consells de Vegueria haurien de substituir les Diputacions.

La portaveu d’ERC, Teresa Casassas, va ratificar el posicionament de la resta de grups i va assenyalar que la nova distribució territorial “pot ser sens dubte la solució per descentralitzar els serveis administratius i per aconseguir un necessari reequilibri territorial”. Casassas va felicitar-se pels passos fets pel conseller de Governació, Jordi Ausàs, “que fan que un objectiu que semblava llunyà estigui a punt de ser debatut a fons dins del mateix Parlament de Catalunya”.

Per últim, el portaveu del Partit Popular, José Galindo, malgrat que va manifestar el seu convenciment que la creació d’una vegueria serà positiva per al territori, va optar per abstenir-se en la votació de la moció “perquè cal més consens amb el territori”, fent al.lusió a l’Aran i la Cerdanya.

Informe de la Diputació de Barcelona

Durant l'aprovació d'aquesta moció, els grups municipals van fer diverses referències a la complexitat del procés, conscients que l'actual debat ha posat al descobert les divisions d'opinions existents dins dels propis partits polítics. L'última mostra d'això l'ha donat la Diputació de Barcelona, que aquest dilluns reiterava el seu rebuig a ser rellevada pels consells de vegueria.

Segons ha publicat El País, l'ens provincial, governat pel PSC, fins i tot ha elaborat un informe amb el qual pretén demostrar que el nou projecte és "inconstitucional, inoportú i suposa una gran despesa pública". La institució presidida per Antoni Fogué se sumava així a d'altres càrrecs socialistes destacats, com els alcaldes de Lleida, Tarragona i Sabadell, que han expressat públicament el seu rebuig a les vegueries.

Mostrar formulari de contacte