Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu rep 320.000 euros per revalorar el centre històric

L'Ajuntament de la Seu rep 320.000 euros per revalorar el centre històric

Els diners es destinaran a la recuperació i millora del Pati Palau i a l'estudi interpretatiu de les fortificacions medievals La proposta també planteja implantar un projecte turístic innovador en continguts i en suports tecnològics
Pati Palau - Excavacions arqueològiques
30/06/2014 17:56

El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ha atorgat a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell una subvenció de 320.000 euros, provinents de fons FEDER de la Unió Europea, per poder portar a terme el projecte de revaloració patrimonial i turística del centre històric de la ciutat. La proposta inclou la recuperació del Pati Palau i l'estudi interpretatiu de les fortificacions medievals.

Pel que fa a la primera fase, té com a objectiu consolidar el centre històric de la Seu per millorar-ne la qualitat turística. Aquesta part del projecte també preveu l'aportació dels veïns en el finançament.

En relació amb la segona fase de la iniciativa, planteja implantar un projecte turístic innovador en continguts i en suports tecnològics. La intenció és que serveixi de dinamitzador del territori, ja que haurà de diversificar i desestacionalitzar l'oferta existent.

Millora del coneixement arqueològic de la ciutat

El projecte compta amb tres grans actuacions: la reurbanització del Pati Palau i el seu entorn amb un seguiment arqueològic; l'estudi físic de les fortificacions medievals de la ciutat, la interpretació de les dades i el relat del discurs patrimonial; i la creació d'un producte turístic a partir del recurs patrimonial estudiat.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, considera que la reurbanització de la plaça "proporcionarà una ocasió única per millorar el coneixement arqueològic i històric de la ciutat, a més de servir per al seu desenvolupament turístic". I és que l'obra vol perfilar el coneixement disponible sobre l’edat mitjana, i aportar noves dades sobre l’època romana, encara molt desconeguda.

Lligant amb aquest punt, la possible vinculació del Palau Episcopal d’Urgell amb la construcció de la segona línia de muralles de la ciutat permetria entendre la importància de la ciutat en aquell moment i determinar les restes de fortificacions conservades fins a l’actualitat, per assegurar-ne la seva conservació com a atractiu patrimonial a tenir en compte.

Estudi de les dues línies de muralles de la Seu

La segona actuació planteja el Palau del Bisbe, a tocar del Pati Palau, com un punt central en el conjunt de fortificacions de la ciutat. Les dues línies de muralles de la Seu d'Urgell, mai estudiades de forma sistemàtica, són una infraestructura que ha condicionat l'evolució urbanística fins a final del segle XIX. El seu estudi físic i documental permetrà entendre el funcionament de les estructures defensives i assegurar la preservació i conservació dels trams de muralla que hagin persistit fins a l'actualitat.

La posada en comú de les dades arqueològiques, dels reconeixements físics i dels estudis documentals pertinents permetrà identificar de forma precisa el traçat de la muralla i les restes conservades, així com el funcionament defensiu durant l'Edat Mitjana.

Discurs turístic

Pel que fa a la tercera actuació, permetrà obtenir unes conclusions que ajudaran a crear un discurs turístic que donarà contingut a les visites pel centre històric de la Seu d'Urgell. Els visitants podran gaudir de la visita amb unes audioguies que aportaran tota la informació sense necessitat d’agredir visualment l’entorn amb plafons explicatius de cada element.

Està prevista, també, la creació d'una pàgina web del centre històric i d'unes guies en suport paper i informàtic. Tot el material estarà disponible en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès.

També s'ha programat la creació de BIDI-Codes en la senyalització de tots elements patrimonials que estiguin dins de les muralles. Aquestes indicacions no seran gens agressives amb l’entorn i permetran, a una part dels visitants, aprofundir tant com ho desitgin en les informacions històriques.