Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu treu a licitació el sistema de videovigilància en espais públics

L'Ajuntament de la Seu treu a licitació el sistema de videovigilància en espais públics

La mesura dóna resposta a les peticions veïnals en zones on hi ha casos freqüents d'incivisme. Entre els espais previstos hi ha les places Joan Sansa i Camp del Codina i la zona esportiva
Plaça de Joan Sansa
22/01/2019 20:10

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha tret a concurs públic aquest dimarts el projecte per instal·lar càmeres de videovigilància en diversos indrets de la ciutat on s'hi produeixen actes incívics de manera freqüent. L'anunci preveu una licitació per valor de 54.106 euros, amb IVA inclòs, per a un contracte amb una durada de tres anys. Les empreses interessades poden presentar les seves propostes fins al 31 de gener vinent.

La mesura, que ja s'havia anunciat aquest any passat al ple municipal, es durà a terme amb l'objectiu de preservar el mobiliari urbà municipal en aquelles zones on l'Ajuntament mateix ha detectat desperfectes; i alhora, vol donar resposta a les queixes de diferents comunitats de veïns. Concretament, es preveu la instal·lació de 33 càmeres. Els espais previstos inicialment són la plaça de Joan Sansa, la plaça del Camp del Codina, la zona esportiva, l'aparcament d'autocaravanes i la Torre de Solsona.

En declaracions a RàdioSeu, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro, ha recordat que aquest any passat ja es va anunciar la previsió d'instal·lar càmeres al carrer, però ha recordat que el procés legal per dur-ho a terme "no és gens fàcil", motiu pel qual és enguany quan es preveu que es dugui a la pràctica. Fierro defensa que la mesura, recolzada per molts veïns afectats per l'incivisme, "pretén ajudar a la convivència, que hi hagi sentit comú i que no es malmeti un patrimoni de l'Ajuntament i de tothom com és el mobiliari urbà". En aquest sentit, el regidor subratlla que el nou sistema "no ha de preocupar a ningú que es comporti correctament i que es mogui pel carrer o pel passeig amb tota la normalitat".

El concurs públic preveu tenir en compte com a criteris principals l'oferta econòmica de les empreses aspirants, la proposta tècnica, el preu de manteniment i, en menor mesura, les hores de mitjana de configuració del sistema de videovigilància. També s'hi haurà de detallar la proposta de maquinària, material, equip tècnic per a la execució del contracte i personal integrat o no en l'empresa, sobretot pel que fa als encarregats del control de qualitat.

Al ple municipal del mes passat, un grup de representants dels veïns de la plaça de Joan Sansa -que l'Ajuntament ha urbanitzat aquesta legislatura, en resposta a una llarga reivindicació veïnal- van presentar un escrit en què exposaven noves situacions d'incivisme, especialment a la pista d'esports. El seu portaveu, Fernando Esteruelas, sosté que hi ha joves que "donen cops de pilota a les façanes i als falsos sostres" i que adopten "actituds agressives i provocadores" cap als veïns que es queixen. En alguns casos, asseguren, fins i tot han arribat a llençar pedres contra les finestres. Esteruelas hi afegeix que la instància la van signar 53 de les 64 famílies de la plaça, que demanen la instal·lació de les videocàmeres i que fins i tot han plantejat la petició d'eliminar la pista, inaugurada no fa ni dos anys dins d'un projecte que s'havia consensuat precisament amb el veïnat.

Sobre aquesta petició, Jesús Fierro considera que el que cal amb aquesta pista és, en tot cas, "dinamitzar-la tal i com està marcat amb les normes, els horaris, les franges d'edat i també amb l'actitud" que han de mostrar els usuaris. En aquest sentit, Fierro creu que la instal·lació de càmeres "hi pot ajudar" per tal de dissuadir als qui tinguin comportaments incívics.