Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'alcalde de Les demana que es retorni l'ós Goiat a Eslovènia

L'alcalde de Les demana que es retorni l'ós Goiat a Eslovènia

Emili Medan adverteix que és un animal ''agressiu i perillós'' i que un dia ''farà mal a algú''. El plantígrad va ser alliberat al Pirineu l'any passat en contra de la voluntat dels ramaders
Ós Goiat
27/06/2017 11:55

Els darrers atacs mortals de l'ós Goiat contra bestiar viu estan esgotant la paciència dels ramaders i de les institucions de la Val d'Aran. L'alcalde de Les, Emili Medan, ha demanat al Govern que el plantígrad sigui retornat a Eslovènia, després que s'ha constatat que és un ós ''agressiu i perillós'' i que un dia ''farà mal a algú'', en referència al risc real que ataqui persones.

Medan justifica la petició perquè el protocol del Programa Pyros Life ja preveu traslladar l'animal en cas de ser necessari. El batlle aranès no entén "que els responsables del projecte triguin tant a prendre aquesta decisió" i espera que "no s'hagi de produir un accident greu" per actuar "de forma contundent".

El mascle, alliberat l'any passat malgrat l'oposició dels ramaders del Pirineu, ha matat des de mitjan març 15 ovelles, un poltre nounat i dues eugues, a més d'atacar dos eixams d'abelles. L'ós està permanentment controlat gràcies al collar emissor que se li va col·locar abans de ser alliberat. Això permet l'equip de seguiment conèixer-ne els moviments, hàbits i costums.

Seguiment intensiu

Arran dels atacs, s'ha acordat realitzar un seguiment més intensiu de l'animal (atès que les dades del GPS arriben amb algunes hores de decalatge) per poder constatar amb el menor temps possible si s'han produït nous atacs i d'aquesta forma poder aplicar mesures correctores d'acord amb el protocol establert en cas d'elements conflictius.

També s'ha consensuat una recopilació de la informació disponible per analitzar les circumstàncies de cadascun dels atacs incloent aquells realitzats a França, per avaluar amb major precisió la conducta de Goiat.

Consanguinitat

L'exemplar, que té una edat aproximada d'11 anys i pesa uns 200 quilos, va ser alliberat, segons Pyroslife, amb l'objectiu de solucionar el problema de la consanguinitat en la població de plantígrads, ja que actualment la majoria dels óssos del Pirineu són fills o néts de Pyros. Tanmateix, la mesura es va executar d'esquenes a l'opinió dels pagesos pirinencs, que havien protestat públicament per demanar que no es fes cap més alliberament, i ha agreujat encara més el rebuig d'una part de la població pirinenca a la introducció d'espècies com ara l'ós bru o el voltor.