Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'àliga daurada actua com a predador de cries de cabirol al Parc Natural de l'Alt Pirineu

L'àliga daurada actua com a predador de cries de cabirol al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Una monitorització a la Reserva de Caça de l'Alt Pallars ha determinat que l'au, present sobretot al Pirineu occidental, té especial predilecció per aquest cèrvid en la seva dieta. En el procés s'ha captat més de 9.000 imatges des d'una càmera ubicada a Tírvia
Una àliga daurada, després de matar una cria de cabirol, en una imatge captada pel PN de l'Alt Pirineu
18/01/2021 20:22

El primer any de col·laboració del Parc Natural de l'Alt Pirineu i la Reserva Nacional de caça de l'Alt Pallars amb el projecte Aequilibrium ha obtingut els primers fruits. La monitorització del primer niu d'àguila daurada (Aquila chrysaetos homeyeri) a l'Alt Pirineu, en col·laboració amb l'entitat Tagonius i l'Associació del Cabirol Espanyol, ha permès descobrir que aquesta espècie amenaçada té una especial predilecció per les cries de cabirol (Capreolus capreolus) en la seva dieta.

Això, segons els responsables de l'espai protegit, "posa en relleu la seva importància en la regulació de la població de cabirols al Pirineu". Es tracta de la parella estudiada que presenta una predació d'ungulats més alta a tot l'estat. La descoberta ha estat possible amb l'anàlisi de més de 9.000 fotografies captades per una càmera fixa col·locada a un niu de Tírvia la primavera passada, amb el suport del grup de muntanya del cos d'Agents Rurals i Forestal Catalana. Forma part d'un projecte impulsat pels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura.

Les imatges recuperades, captades durant 66 jornades, mostren almenys 30 aportacions al niu de 9 espècies diferents. Una de les més destacades ha estat la d'un mascle de gall fer (Tetrao urogallus).

Prèviament, personal especialitzat va identificar la parella objecte de l'estudi a l'Alt Pirineu, i va fer el seguiment del seu cicle reproductiu. Això va permetre constatar el naixement d'un poll al qual se li va donar el nom de Pyrenne. L'exemplar es va anellar per facilitar-ne el seguiment. Quan el poll va emprendre el vol, es va poder recuperar la càmera i iniciar l'anàlisi de les fotografies. De cara a l'any vinent, la voluntat és continuar el seguiment de l'àliga daurada a l'Alt Pirineu, tot emprant aparells que permetin un seguiment en directe dels animals per agilitzar l'estudi.

L'estudi nutricional més important a la península ibèrica

El projecte Aequilibrium estudia des de finals del 2016 la importància d'espècies "superdepredadores" com ara l'àguila daurada en l'equilibri ecològic i el manteniment dels ecosistemes. Ho fa mitjançant l'anàlisi de la seva dieta en diferents punts de l'estat espanyol i Portugal.

La població d'àguila daurada a Catalunya s'estima en una mica més de 200 individus madurs. El major nombre d'efectius es concentra en les serres prepirinenques, especialment les situades al Pirineu occidental (Alta Ribagorça, els dos Pallars, la Noguera, l'Alt Urgell i el Solsonès). Al Parc Natural de l'Alt Pirineu, s'estima que hi viuen entre 12 i 14 parelles. Entre finals del segle XX i principis del XXI, el nombre d'efectius i l'àrea de distribució ha augmentat, tot i que la darrera dècada s'observa un lleuger descens.