Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'allotjament rural "positiu" de Cal Rossa de Taús supera amb èxit el primer semestre d'obertura

L'allotjament rural "positiu" de Cal Rossa de Taús supera amb èxit el primer semestre d'obertura

L'edifici, amb capacitat per a 23 hostes, està preparat per poder generar més energia que la que consumeix. El projecte ha esdevingut un referent en construcció eficient amb fusta al Pirineu
13/03/2018 19:30

La nova casa rural Cal Rossa al poble de Taús, a les Valls d'Aguilar, ha superat amb bona nota els primers sis mesos d'obertura. El projecte ha despertat expectació pel fet que s'ha concebut com un allotjament de muntanya "positiu"; és a dir, que genera més energia de la que consumeix durant l’any. Es tracta d’una construcció amb una estructura de fusta de 3 plantes i 300 m2 que va obrir portes al públic el 8 de juliol de 2017, amb una capacitat de fins a 23 hostes.

L’estratègia per generar més energia de la necessària, en un entorn aïllat de grans nuclis de població com és el de Taús, es basa en el concepte del "negawatt", que en l’argot tècnic es refereix a la quantitat d’energia que es deixa de necessitar gràcies a l’eficiència energètica. Aquesta estratègia es fonamenta en un acurat disseny i dimensionament bioclimàtic de l’edifici, capaç d’aprofitar de forma òptima, tant a l’hivern com a l’estiu, les condicions ambientals del seu entorn. En aquest sentit, l’estalvi energètic lligat al vector tèrmic respecte un edifici convencional és proper al 90%.

El sostre fotovoltaic de Cal Rossa, amb 5kWp de potència instal·lada, ja ha demostrat en les 6 mesos que genera més energia de la que demanda la casa. S’estima que anualment la tendència es mantindrà. Aquesta energia excedent de l’edifici es podria destinar a diversos usos, com per exemple la càrrega de bicicletes o de vehicles elèctrics.

L’estructura de la reconstrucció de Cal Rossa és de fusta i ha estat fabricada i muntada per l'empresa pallaresa Fustes Sebastia, de Rialp,  especialitzada en construcció de cases eficients de fusta. Impulsat per emprenedors de Taús que aposten per un turisme sostenible, les diferents fases del projecte, dels arquitectes Marta Guàrdia i Manel Grau, s’han realitzat amb el recolzament tècnic, especialitzat en eficiència energètica, del reconegut arquitecte Josep Bunyesc i l’ambientòleg i enginyer Jordi Oliveres, ambdós socis de la consultora pirinenca d’eco-innovació Piro Negawatt i responsables de l’estudi de monitorització i anàlisi del funcionament energètic de la casa.  

Economia i ecologia en un mateix projecte

Cal Rossa pretén "dinamitzar econòmicament el territori de forma innovadora i respectuosa amb el medi ambient". El projecte, expliquen els impulsors, "posa en valor la sostenibilitat d’una forma plausible i mesurable". Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) d’una casa de fusta en tot el seu cicle de vida són netament més favorables a les d’altres sistemes constructius com l’acer o el formigó, tant en valors relatius com absoluts lligats als respectius cicles de vida. Per exemple, l’ús de fusta permet emmagatzemar 1,4 tones de CO2 per cada tona de fusta posada a l’edifici. Com a dada econòmica destacable, el cost de climatització dels allotjaments durant l’època de tardor-hivern ha estat inferior a 0,20 € per pernoctació.

Cal Rossa ofereix, a més a més, "un espai ideal per realitzar activitats d’oci vinculades a la natura (fauna, flora, geologia) i rutes a peu, en bici, BTT o 4x4 per conèixer l’entorn de Taús". També permet adquirir productes de proximitat o ecològics als visitants a través de la seva botiga online.

Característiques tècniques

Vehiculada al voltant de la rehabilitació d’un paller i d’una quadra que tradicionalment ja tenien un bon disseny bioclimàtic, Cal Rossa s’aixeca sobre parets de tancament de fusta, concretament d’entramat lleuger, forjats i escales de CLT, basat en un compost de làmines de fusta que s’encolen en diverses capes en forma de creu. Aquestes làmines són encolades i premsades fins a convertir-se en plaques de fusta massissa de gran format. Fustes Sebastia treballa amb fusta del Pirineu català, fonamentalment pi i avet, fet pel qual Cal Rossa incorpora només aquesta tipologia de material.

Com a construcció eficient amb fusta, Cal Rossa respon a les característiques tècniques de la casa eficient: orientació al sud, amplis finestrals baix emissius que permeten que entri la radiació solar i retenir espectre infraroig, circuits de ventilació amb recuperació de calor que aprofiten l’aire calent interior i un bon aïllant tèrmic, en aquest cas fibra de fusta de 18 cm a la paret i 25 cm al sostre. La coberta, que permet integrar les plaques fotovoltaiques, s’aixeca sobre entramat lleuger.

  • Cal Rossa de Taús
  • Interior de l'allotjament Cal Rossa de Taús