Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu i Aran evita la sequera però registra menys precipitació de l'habitual

L'Alt Pirineu i Aran evita la sequera però registra menys precipitació de l'habitual

L'SMC constata que la presència de neu a l'Alt Urgell és clarament per sota de la mitjana i en cotes altes hi ha temperatures anormalment suaus. El sud de la comarca ja suma 60 dies sense pluja; i l'àrea de Barcelona, 85
27/01/2016 18:25

L'Alt Pirineu i Aran és una de les poques zones de Catalunya on hi ha hagut una quantitat raonable de precipitació al llarg dels darrers tres mesos. Tot i això, el sud de la regió pirinenca, incloent l'entorn d'Oliana, no s'escapa de la sequera i, a més a més, l'acumulació de neu a les muntanyes de l'Alt Urgell i Cerdanya és clarament per sota del que correspondria a l'hivern, alhora que les temperatures es mantenen anormalment suaus en cotes altes a causa de la inversió tèrmica. En aquest sentit, a bona part de l'Alt Urgell, Cerdanya i el Pallars Jussà la precipitació acumulada amb prou feines ha arribat als 30 l/m2.

Són algunes de les conclusions presentades pel Servei Meteorològic de Catalunya arran de l'episodi de manca de precipitacions que afecta bona part del país des de ja fa pràcticament tres mesos i que fa que, per exemple, a Barcelona i la seva àrea ja faci 85 dies que no plou. Moltes zones de l'interior del país ja estan tècnicament en situació de sequera. A més a més, la previsió pels propers dies segueix sent d'absència de pluges importants i temperatures per sobre de la mitjana.

El Servei Meteorològic apunta que la precipitació acumulada al llarg dels últims 85 dies ha estat molt escassa a pràcticament tot Catalunya, amb l'única excepció de la Vall d'Aran i l'extrem nord del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, amb registres superiors als 200 l/m2 però igualment inferiors a la mitjana d'aquesta zona. A bona part del país, la precipitació acumulada ha estat tot just d'entre 5 i 30 l/mw, i al litoral i prelitoral, a la Catalunya Central, a la Costa Daurada i al Baix Empordà no ha arribat ni als 5 l/m2.

El precedent del 2012

Tot i això, l'SMC apunta que de moment encara hi ha un precedent recent de sequera pitjor a Catalunya, i que concretament és el que va afectar l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà ara fa quatre anys, quan ambdues comarques van passar 119 dies sense pluja: entre el 22 de novembre de 2011 i el 19 de març de 2012. Una situació que va culminar amb els inusuals incendis que van afectar l'Alt Pirineu al final de l'hivern, el 8 de març del 2012.

L'Observatori Fabra de Barcelona no registra un episodi de pluja que superi el llindar d'1 mm de precipitació diària des de fa 85 dies i iguala aquest dimecres la ratxa seca del 1928, el rècord històric de la seva sèrie de 102 anys. L'últim episodi de pluja extensa i abundant es remunta al 2 i 3 de novembre i l'absència de precipitació des de finals de tardor està igualant registres històrics. Aquesta situació continuarà en molts punts, ja que no es preveuen episodis importants de precipitació com a mínim durant els propers deu dies.

A banda de l'Observatori Fabra, a la resta de comarques més afectades per aquesta sequera -litoral i prelitoral Central, plana de Vic i pla de Bages-, no s'han trobat precedents d'una ratxa tan llarga, ja que no es disposa de sèries tan llargues i continuades. A Vic, amb dades des de 1950, els 86 dies de sequera superen l'anterior rècord de 76 dies registrats entre el 30 de novembre de 1982 i el 13 de febrer de 1983. A Caldes de Montbui (Vallès Oriental), també amb dades des de 1950 i amb una ratxa seca actual de 86 dies, la més llarga de la sèrie havia estat de 71 dies entre el 27 de maig de 2007 i el 5 d'agost de 2007.

La situació que ha comportat una precipitació tan escassa ha estat bàsicament la persistència de les altes pressions al sud del continent europeu, amb algunes interrupcions que han provocat vents de component nord i oest a Catalunya. Després de l'episodi de pluja general i abundant de principis de novembre, l'anticicló es va centrar sobre Catalunya, amb inversió tèrmica i aparició de boires a les zones baixes del país, fins i tot prop de la costa.

  • Impacte de la ratxa seca a Catalunya, per dies de durada (Meteocat)
  • Precipitació acumulada entre novembre de 2015 i gener de 2016 (Meteocat)

Mostrar formulari de contacte