Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu i Aran realitza un total de 16 consultes telemàtiques durant el 2015 per casos d'ictus

L'Alt Pirineu i Aran realitza un total de 16 consultes telemàtiques durant el 2015 per casos d'ictus

La Fundació Sant Hospital compta amb aquesta possibilitat des del juny del 2014. La connexió telemàtica permet al neuròleg visualitzar les exploracions radiològiques i les imatges de TAC
Consulta telemàtica a l'Hospital de la Seu (Foto: Departament de Salut)
28/10/2015 12:35

La Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran ha realitzat durant aquest 2015 un total de 16 consultes telemàtiques per casos d’ictus. La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell (implantació al juny de 2014) i l’Hospital del Pallars (implantació al 2012) i , tot i no disposar de neuròleg, poden iniciar el primer tractament, estabilitzar el pacient i derivar-lo a l’hospital de referència, en aquest cas a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida.

Gràcies a la implicació dels respectius serveis de medicina interna i sota la supervisió i indicacions per videoconferència dels neuròlegs de l’HUAV, s’inicia el tractament fibrinolític abans de traslladar el pacient, permetent uns millors resultats funcionals i la disminució de les seqüeles. Abans de la implantació del teleictus no era factible arribar a l’hospital de referència dins el període finestra en què el tractament resulta efectiu. A principis d’octubre es va estendre aquesta experiència a l’Hospital de Cerdanya, prèvia formació dels professionals implicats (metges i infermeres de l’equip d’atenció primària, del servei d’urgències i de medicina interna de l’Hospital de Cerdanya, del SEM i també a tècnics de transport sanitari).

Durant aquest 2015, la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha realitzat 10 consultes telemàtiques per casos d’ictus, 6 pacients han rebut tractament fibrinolític i un pacient ha hagut de ser derivat a l’hospital de tercer nivell per recanalització mecànica. Pel que fa a l’Hospital Comarcal del Pallars, ha realitzat el 2015 via telemàtica un total de 6 consultes per casos d’ictus, 3 pacients han rebut tractament fibrinolític i un pacient ha hagut de ser derivat a l’hospital de tercer nivell per recanalització mecànica. 

Durant el passat 2014, es van realitzar 12 consultes telemàtiques per casos d’ictus. En concret, al Pallars se'n van fer un total de 9, dues de les quals van rebre tractament fibrinolític i dues es van derivar a un hospital de tercer nivell per a valoració de recanalització mecànica. A l’Alt Urgell (inici juny de 2014) es van registrar 3 consultes telemàtiques per aquesta patologia.

Importància de la intervenció immediata en casos d’ictus

La intervenció immediata sobre una persona que pateix un ictus (conjunt de manifestacions agudes d’un grup de malalties que es caracteritzen per causar una alteració de la circulació de la sang al cervell) és determinant per disminuir la mortalitat i les seqüeles greus. Per aquest motiu, Catalunya disposa d’un codi d’emergència (Codi Ictus) implantat a tot el territori per agilitzar el temps que passa entre l’inici de l’ictus i l’aplicació del tractament.

Com a part del codi d’emergència, el teleictus és un projecte pensat per als territoris més allunyats dels serveis de neurologia, que té com a objectiu final oferir una millor atenció assistencial, més equitativa i eficient. Amb el teleictus, els serveis de medicina interna dels hospitals comarcals, sota la supervisió i indicacions dels neuròlegs de referència, realitzen l’exploració del malalt a través d’una videoconferència. La connexió telemàtica també permet que el neuròleg pugui visualitzar les exploracions radiològiques, imatges de TAC, que li han estat practicades al pacient en el propi hospital comarcal. Finalment apliquen el tractament, abans de procedir al trasllat del pacient.