Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell, a la cua de l'interès informatiu de TV3 i TVE

L'Alt Urgell, a la cua de l'interès informatiu de TV3 i TVE

La comarca pràcticament no apareix als telenotícies de les cadenes públiques El CAC constata el centralisme de les capitals provincials en les informacions locals
Logotip de TV3
16/01/2008 13:49

L’Alt Urgell té una presència molt limitada en els informatius de TV3 i TVE. Ho diu un informe pioner del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre pluralisme territorial de les televisions catalanes. L’anàlisi es va fer durant els mesos d’abril, maig i juny de l’any passat i no té en compte les desconnexions del Telenotícies a Lleida.

Pel que fa a TV3, la nostra comarca apareix en penúltim lloc a la classificació d’interès informatiu, només per damunt del Ripollès. Durant aquell període, els editors dels informatius van dedicar a l’Alt Urgell un total de 31 segons, cosa que no arriba ni al 0,1 per cent del temps d’informacions locals, malgrat que la comarca representa el 0,3% de la població catalana. També queden per sota de la mitjana el Pallars Jussà i la Cerdanya. L’Alta Ribagorça ni tan sols apareix a la llista. La Vall d’Aran i el Pallars Sobirà van rebre una atenció lleugerament superior, tot i que també queden a la part baixa.

Quant a TVE, els seus informatius a Catalunya no van dedicar ni un minut a informacions específiques de l’Alt Urgell, mentre que van tenir poc més d’un minut per a la Cerdanya –el mateix temps que per als dos Pallars- i prop de tres minuts per a l’Aran.

Aquestes xifres contrasten amb les més de 25 hores d’informacions locals que TV3 va dedicar al Barcelonès. Un 59 per cent del total, malgrat que aquesta àrea representa el 31% de la població catalana. Alhora, s'observa un “dèficit en la informació referent als municipis de menys de 5.000 habitants”. Aquests municipis no només apareixen menys del que representen de població, sinó que quan ho fan és per parlar només de temes de societat, turisme, medi ambient i conflictes; i gairebé mai de qüestions com cultura, educació i sanitat.

A més a més de Barcelona, les altres tres capitals de província també es beneficien d’un segon grau de centralisme. Els cinc municipis amb més temps de notícia són Barcelona, Tarragona, el Prat de Llobregat (pel conflicte de les obres de l’AVE), Lleida i Girona. Els municipis de més de 50.000 habitants (55% de la població) tenen una presència mediàtica de més del 80%.

El CAC conclou que “l’efecte capitalitat de Barcelona suposa una centralització excessiva de la informació, molt per sobre del percentatge de la població que hi viu”.