Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb diversos actes culturals i reivindicatius

L'Alt Urgell commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb diversos actes culturals i reivindicatius

El programa inclou una visita cultural a la zona sud de la comarca, dues xerrades, la projecció d'un documental, una exposició i una manifestació pels carrers de la Seu d'Urgell
Cartell de les activitats del 8-M
27/02/2019 12:30

L’Alt Urgell té ja a punt el programa d'actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el pròxim 8 de març, en què hi predominen les activitats de caire cultural. L'objectiu és que les dones hi tinguin un paper clau, sense perdre de vista el caràcter reivindicatiu de la jornada.

El mateix dia 8, les entitats de dones de l’Alt Urgell, conjuntament amb el Servei d’Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal, han organitzat una sortida cultural, oberta a totes les dones del territori, als municipis de la zona sud de la comarca: Bassella, Oliana i Peramola. Aquesta proposta va tenir molt bona rebuda l'any passat.

La primera parada serà a Ogern on, després de l’esmorzar que ofererirà l’Ajuntament de Bassella, Jordi Cardona farà una xerrada “in situ” sobre el castell i l’antic camp de concentració. A continuació, a Oliana es farà la visita a l’antic castell, origen del poble. Després s’anirà a visitar la col·lecció privada de bonsais d’un veí de la vila. Es dinarà a Peramola i, tot seguit, s'ha programat una passejada fins a les fonts, que conclourà la visita cultural.

Xerrades i manifestació

Altres entitats organitzen també activitats per commemorar el 8-M. La Biblioteca de Sant Agustí proposa el taller “Dones i espai públic: una preocupació cinematogràfica”, adreçat principalment a un públic jove, en el qual es visionaran algunes narratives de resistència i també s’analitzaran algunes representacions d’experiències femenines al carrer, desmuntant mites i tòpics, sobre els usos de l’espai públic que es traslladen a les pantalles a través del cinema i la nova televisió.

D'altra banda, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acollirà la conferència “Maçoneria i tradició en femení: El perquè i la nostra raó d’ésser”, a càrrec de Núria Fuertes Abella, Gran Mestra de la Gran Lògia Femenina d’Espanya. Posteriorment, al les 19.30 hores, hi ha convocada una manifestació als carrers de la Seu d’Urgell, reivindicant els drets de les dones.

Projecció del documental "Ouaga Girls"

El programa d’actes incorpora també la projecció del documental "Ouaga Girls", ambientat a la capital de Burkina Faso, Ouagadougou, on un grup de noies joves estudien en una escola per convertir-se en mecànics de cotxes. El país té un atur juvenil del 52% i trobar-hi feina s’ha convertit en una de les grans preocupacions del jovent. Els somnis i desitjos d'adolescents i joves es barregen amb els valors i l’opinió de la societat que les envolta i els indica com ha de ser suposadament una dona.

La sessió comptara amb la  presentació de Karo Moret Miranda, historiadora i investigadora de les connexions entre África i les seves diàspores en el Carib, tot avaluant religiositats, teoria crítica de la raça i del gènere en l’afrodescendent i la seva refracció en allò occidental.

Exposició "Som dona"

Del 8 de març i fins al 8 de maig, a l’espai d’exposicions l’Aparador es presentarà el treball de Josepa Travé, Teresa Gutiérrez i Ramon Berga “Som dona”.

Cal assenyalar que també organitzen actes commemoratius amb motiu del Dia Internacional de les Dones els ajuntaments d’Organyà i Coll de Nargó, i el d’Oliana, de forma conjunta amb l’Associació de Dones de la vila.