Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell designa els seus representants al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català

L'Alt Urgell designa els seus representants al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català

Aquest cap de setmana s'ha fet a la Seu el certamen comarcal, amb una trentena d'exemplars. Els primers premis han estat per a criadors d'Alàs, Bescaran i Arcavell
16/10/2017 14:05

El camp annex de l'aparcament Doctor Peiró de la Seu d'Urgell va acollir aquest dissabte passat, tot coincidint amb la Fira de Sant Ermengol, el 8è Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català. Els criadors de l'Alt Urgell, principalment del nord de la comarca, van presentar una trentena d'exemplars que van atraure un gran nombre d'espectadors tant per seguir el concurs com per contemplar l'espectacularitat i qualitat dels cavalls presentats.

En la categoria de sobranyes, el primer premi va ser per a Toscana, de Joan Solé (Bescaran); el segon, per a Pruna, de Carmen Espinosa (Estamariu); i el tercer, per a Perccia, d'Andreu Ramos (Alàs). En terçones, l'exemplar més ben valorat va ser Lluna, d'Andreu Ramos, seguit de Meggy, de Carmen Espinosa, i d'Escora, de Josep Blasi (Bescaran).

En la categoria d'euga amb pollí, el primer i el segon premi van ser per a eugues de Carmen Espinosa, d'Arcavell: Emília i Remenada. El tercer lloc es va concedir a Lola, de Joan Solé. Pel que fa a la competició de sementals, el jurat va declarar guanyador el cavall Barton, també de Carmen Espinosa, mentre que el segon premi va ser per a Bellito, de Josep Blasi, i el tercer per a Messi, de Xavi Casals (Noves de Segre). Els guanyadors de cada comarca es classifiquen per al Concurs Nacional, que enguany se celebrarà a Esterri d'Àneu.

Fomentar el consum de carn de poltre

En representació del món del cavall de muntanya, el ramader i president de la Confraria de Sant Antoni, Isidre Armengol, va valorar positivament el certamen i el fet que el sector del Cavall Pirinenc Català no només resisteixi a la comarca sinó que segueixi avançant. Per això, Armengol va subratllar que esdeveniments públics com aquest s'aprofiten per conscienciar els assistents de la necessitat de donar suport i sortida econòmica als criadors del territori, cosa que passa perquè augmenti el consum quotidià de carn de poltre i els consumidors valorin la qualitat d'aquest producte.

Dins d'aquest objectiu, des del sector han lamentat novament la crisi de preus i, concretament, la diferència entre el preu que rep el ramader i el que acaba pagant el consumidor després que el producte ha passat pels intermediaris. Per això, com en d'altres sectors, reclamen una millor regulació de la compra a pèrdues i del control per part de les grans distribuidores.

  • Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català
  • Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català a la Seu (Foto: Asun Casals)