Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça, a la cua en natalitat a Catalunya

L'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça, a la cua en natalitat a Catalunya

Les xifres d'ambdues comarques, amb 1,06 i 1,11 naixements per dona, se situen entre les més baixes a nivell mundial. La mitjana catalana (1,4) es queda per sota de l'europea (1,8) però és superior a l'espanyola (1,33)
L'Alt Urgell
11/05/2017 11:10

L'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça se situen a la cua en natalitat a Catalunya, que com a país també té una de les estadístiques més baixes a nivell internacional en aquest àmbit. Així ho indica un estudi privat fet per l'empresa Silibare, que aquest dimecres s'ha donat a conèixer a Catalunya Ràdio.

El treball situa la natalitat a l'Alt Urgell en 1,06 naixements per dona, mentre que a l'Alta Ribagorça és d'1,11. Unes xifres que segons els autors de l'estudi són entre les més baixes a nivell mundial, per sota de països amb rècord negatiu els darrers anys com ara Corea del Sud, Hong Kong o Singapur.

De fet, l'actual índex de natalitat de Catalunya, que és 1,4 naixements per dona, també es queda per sota de la mitjana de la UE, que és d'1,8, tot i que s'apropa al llindar que recomana la UE, que és 1,58. Pel que fa a d'altres comarques pirinenques, l'única que supera la mitjana catalana és el Pallars Jussà, amb 1,46. Al Pallars Sobirà se situen en 1,31; i a la Cerdanya i l'Aran es queden en només 1,25.

Els països amb una dada més semblant a la catalana són Itàlia i Malta. La majoria de comarques queden per sota d'aquesta mitjana continental i només quatre se situen per damunt de l'estadística europea: el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt Empordà i l'Alt Camp, que se situen al voltant del considerat com a "llindar de reemplaçament", de 2 fills per dona.

Des de Silibare apunten a la crisi econòmica com una de les causes principals del fet que aquesta mitjana s'hagi reduït els darrers anys, malgrat que anteriorment ja era baixa també. En aquest sentit, destaquen que l'estadística d'Espanya fins i tot es queda per sota de la de Catalunya: 1,33, semblant a la de Grècia. L'any 2008, l'Estat espanyol havia arribat a un màxim d'1,53 fills per dona, una xifra que ha anat descendint gradualment els darrers anys.