Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell se suma a la segona edició de 'Benvinguts a Pagès'

L'Alt Urgell se suma a la segona edició de 'Benvinguts a Pagès'

Una quinzena de cases, allotjaments, restaurants i activitats de la comarca permetran el contacte directe entre els productors locals i els visitants i consumidors. La campanya es durà a terme arreu de Catalunya del 3 al 5 de juny
Benvinguts a Pagès
28/04/2017 10:45

L'Alt Urgell se suma a la segona edició de Benvinguts a Pagès, una campanya que permet el contacte directe entre la pagesia catalana i els consumidors mitjançant un cap de setmana de portes obertes. Gairebé 250 agricultors, ramaders i pescadors d’arreu de Catalunya oferiran visites gratuïtes a les seves explotacions els dies 3, 4 i 5 de juny, perquè la ciutadania pugui conèixer i tastar els productes cultivats, criats i pescats a casa nostra.

A més a més, també s'hi sumen uns 200 allotjaments d’arreu del país amb ofertes especials per a l'ocasió, juntament amb uns 160 restaurants que serviran el menú Benvinguts a Pagès, amb productes de temporada i de proximitat, i en moltes comarques s’oferiran activitats complementàries.

A l’Alt Urgell, ja s’hi han apuntat quatre explotacions agràries (Cal Margarit, Cal Serni, Cal Tendé i La Reula), el restaurant El Racó de Cal Serni, 7 allotjaments (Alberg La Valira, Cal Serni, Cal Pallerola, Cal Ponsa d’Arfa, El Molí del Pau, El Racó de Cal Maró i Hotel Restaurant Can Boix de Peramola) i dues activitats complementàries: el Museu del Tractor i del Pagès i un obrador-taller de sabó.

La segona edició de Benvinguts a Pagès coincideix enguany amb un cap de setmana llarg en algunes ciutats catalanes, ja que el dilluns 5 de juny se celebra la Segona Pasqua, dia festiu a Barcelona i a d'altres ciutats del país. Aquesta circumstància fa pensar que la participació de la ciutadania serà encara més massiva que l’any passat, quan les explotacions agràries d’arreu de Catalunya van rebre uns 12.500 visitants, i que augmentarà el nombre de famílies que s’organitzarà el cap de setmana llarg a partir de l’oferta del Benvinguts a Pagès.

Visites gratuïtes

El nucli fort del Benvinguts són les visites guiades i gratuïtes que es podran fer a les explotacions agràries i ramaderes, dissabte, diumenge i dilluns. No caldrà reservar amb antelació l’horari d’arribada per fer les visites, tot i que es recomana fer-ho si es tracta de grups molt nombrosos. La majoria d’explotacions, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que cultivin o elaborin i, a més, algunes tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.

A través del web www.benvingutsapages.cat es pot consultar la informació, horaris, localització i  coordenades de totes les cases de pagès que oferiran visites gratuïtes.

Hi ha explotacions arreu del territori català  i s’hi podran veure sectors tan diferents com cellers, molins d’oli, cultiu de plantes aromàtiques, horta, fruita, cervesa artesanal, granges de vedells, conills o gallines, famílies dedicades al pastoreig, apicultura, formatgeries i confraries de pescadors.

El mateix web reuneix tots els establiments turístics  i restaurants que s’han afegit a la iniciativa. Cada establiment adaptarà l'oferta segons la seva ubicació i estil de cuina, però que tindrà com a denominador comú una gastronomia amb productes de qualitat, de proximitat i de temporada.

Pel que fa a activitats complementàries, l'oferta és molt variada i inclou, per exemple, visitar un centre de reproducció de tortugues, fires gastronòmiques, concurs de pesca, tallers de cuina, passejades, observació d’aus, festivals de música i gastronomia, ponències, navegació a bord d’un llaüt i contes a l’aire lliure. Algunes d’aquestes activitats són gratuïtes i d’altres tenen un cost associat. 

Promocions especials del Club Súper 3

Tots els infants i joves que siguin socis del Club Súper3 tindran condicions especials. D'una banda, tindran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, de l'altra, podran participar de forma gratuïta en qualsevol activitat complementària. A més, es posarà en marxa un concurs especials per als “súpers” en què els guanyadors tindran allotjament, àpats i activitats gratuïtes durant tot aquell cap de setmana.

Setmana Bio

Enguany, la Setmana Bio s’incorpora al projecte de Benvinguts a Pagès i ambdós esdeveniments es celebraran de forma conjunta, de manera que Benvinguts a Pagès donarà el tret de sortida de la Setmana Bio, que es celebrarà del 3 al 9 de juny de 2017.

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, pensat per agrupar actuacions orientades a promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i l'alimentació ecològiques, programades per qualsevol persona, entitat i, en general, agent promotor interessat en aquest objectiu, que es celebra al llarg d’una setmana cada any.

Benvinguts a Pagès és el resultat de l’esforç, la confiança i l’aposta decidida de l’Administració, però també del territori, que s’ha abocat de nou en la participació i preparació de la iniciativa. Més de 750 ofertes diferents, entre explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries, delegats comarcals, treball conjunt i transversal entre diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Alícia, els diferents patronats de turisme de les Diputacions, els Consells Comarcals i l’Ajuntament de Barcelona.

L'objectiu és "desestacionalitzar i redistribuir el flux turístic" i per dotar de nova oferta totes les comarques catalanes; una proposta lúdica i turística a l'entorn del producte i l'àmbit rural. Una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem.

Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència

Recentment, Benvinguts a Pagès ha estat reconegut amb el Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència, un guardó que reconeix l’aportació de la nostra iniciativa en la promoció turística de Catalunya. Es tracta d’uns guardons creats pel CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.