Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell tancarà el refugi d'animals si Medi Ambient no s'implica en el finançament

L'Alt Urgell tancarà el refugi d'animals si Medi Ambient no s'implica en el finançament

El Consell d'Alcaldes denuncia que el Govern encara no ha resolt la sol.licitud d'ajuts del 2008 ni la del 2009 Els ajuntaments han hagut d'augmentar la seva pròpia inversió per poder complir la llei que prohibeix el sacrifici
Consell d'Alcaldes a Oliana (19.11.09)
19/11/2009 16:49

Els alcaldes de l’Alt Urgell s’han mostrat molt crítics amb la manca d’implicació del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat pel que fa al finançament de les despeses de funcionament del Refugi d’Animals de Benavarre.

En la reunió del Consell d’Alcaldes que s’ha fet aquest dijous al matí a Oliana, s’ha acordat elaborar un comunicat públic “contudent” per denunciar que, a data d’avui, Medi Ambient encara no ha resolt la sol•licitud de subvenció pels anys 2008 i 2009. El president de l’ens, Jesús Fierro, vol fixar un termini perquè la Generalitat compleixi els seus compromisos, vençut el qual es platejaria la possibilitat de tancar el refugi i no permetre-hi l’entrada de més animals.

“És intolerable –ha manifestat Fierro- que els que complim al peu de la lletra la Llei de Protecció dels Animals, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, siguem els més castigats pel propi Govern de la Generalitat”. En aquest sentit, ha volgut agrair al director i als treballadors del refugi la gestió “modélica” que estan portant a terme. El president del Consell Comarcal ha advertit que “els ajuntaments estem esmerçant al Refugi d’Animals molts més recursos dels que ens corresponen”.

Atès que el Refugi d’Animals de Benavarre abasta no només l’Alt Urgell sinó també la Cerdanya, Jesús Fierro ha proposat de fer una reunió conjunta dels alcaldes de totes dues comarques per analitzar la problemàtica.

El Refugi d’Animals de Benavarre es va obrir el mes de juny de l’any 2007. En aquell exercici, va rebre una subvenció de Medi Ambient, però des d’aleshores no hi ha hagut cap més aportació econòmica per part de la Generalitat. L’any 2008, l’ordre d’ajuts per al manteniment dels refugis d’animals no va sortir, mentre que la d’aquest any 2009, publicada el mes de març, encara està pendent de l’aprovació de les sol•licituds presentades.

En el moment de l’obertura del refugi es van pressupostar unes despeses anuals de 60.000 euros per al seu manteniment, en gran part finançades pels ajuntaments. L’actual saturació de les instal•lacions, amb 82 animals sobre els 60 que té de capacitat, fa que es prevegi acabar el 2009 amb unes pèrdues de 30.000 euros. El pressupost per al 2010 s’elevarà ja a 140.000 euros.

En aquests dos anys i mig, han entrat al refugi 520 animals –la inmensa majoria, gossos-, dels quals n’han sortit, adoptats, 436. Una altra dada preocupant és que el 85% dels gossos que arriben al refugi no porten el preceptiu microxip identificatiu.