Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Any Palmira Jaquetti recorrerà una vintena de comarques on l'escriptora va recollir cançons populars

L'Any Palmira Jaquetti recorrerà una vintena de comarques on l'escriptora va recollir cançons populars

La commemoració arribarà a l'Alt Urgell, la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Cerdanya i Andorra, entre d'altres territoris. La recol·lectora del 'Cançoner Popular de Catalunya' tenia vinculació familiar amb la Seu d'Urgell
Inauguració de l'Any Palmira Jaquetti (Foto: ACN)
03/03/2020 17:50

Amb motiu del 125è aniversari del naixement de Palmira Jaquetti, el departament de Cultura ha impulsat una programació per donar a conèixer l'escriptora i recol·lectora de cançons del Cançoner Popular de Catalunya. Jaquetti, filla d'Ignasi Jaquetti i Sardà, de la Seu d'Urgell, i de Maria Isant i Torra, de Vilanova i la Geltrú, va recórrer la geografia catalana durant els anys 1920 a la recerca de melodies i lletres tradicionals, i va alternar la vessant folklòrica amb la labor educativa i poètica.

L'Any Palmira Jaquetti s'ha inaugurat aquest dilluns a l'Ateneu Barcelonès amb l'espectacle 'Palmira' de Jordi Lara, una proposta que recorrerà una vintena de comarques, com el Ripollès o el Baix Camp, on l'escriptora va dur a terme el seu treball de camp. Una exposició itinerant viatjarà també per territoris com l'Alt Urgell o la Val d'Aran.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha destacat en la inauguració de la commemoració la importància que Palmira Jaquetti i Isant (Barcelona, 1895 - Els Monjos, 1963), sigui present en totes les comarques, "per evidenciar que va rescatar de l'oblit moltes cançons populars", ara conservades a l'Abadia de Montserrat.

L'Alt Urgell, la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, el Solsonès, la Segarra, la Cerdanya, el Ripollès, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Baix Camp i el Barcelonès, a més del Vallespir i Andorra, són territoris on Jaquetti va omplir exhaustivament centenars de fitxes.

"Fer visibles les dones que ens han precedit"

La consellera també ha remarcat aquest dilluns que en la setmana del 8-M, "moment en què totes les dones ens hem de fer més visibles", és important "recordar les dones que ens han precedit". "És un nom que no sona gens", ha reconegut en aquest sentit la comissària de l'Any Palmira Jaquetti, Carme Oriol. L'Any, que s'allargarà fins al maig del 2021, posarà en valor una dona "que no ho va tenir gens fàcil en la seva missió", però que malgrat les adversitats "va ser una de les persones que va recollir més cançons dins el projecte impulsat per l'Orfeó Català i la Fundació Patxot".

Palmira Jaquetti va participar des del 1925 en les campanyes de recerca de l'obra del Cançoner Popular de Catalunya. Precisament la seva primera missió va ser a la Seu d'Urgell. Jaquetti es dedicava a documentar les melodies, i el seu acompanyant, que segons l'època va ser Maria Carbó, Mercè Porta o Enric d'Aoust, es dedicava a recollir les lletres. "La nostra intenció és que després d'aquest any es reconegui la seva labor durant els anys 20 i 30, quan abans de la Guerra Civil va dur a terme una activitat molt intensa de recollida de cançons populars", ha subratllat Oriol.

A més de la seva aportació al cançoner, també es donaran a conèixer altres facetes de la seva personalitat. La seva producció poètica, pràcticament inèdita, o la seva contribució en la sintaxi de l'aranès són altres aportacions remarcables d'una dona que durant en l'acte d'inauguració s'ha definit "com una lluitadora constant i apassionada per la natura".

Activitats arreu del territori

L'espectacle 'Palmira', un projecte de Jordi Lara amb la cantatriu Elisenda Rué i el guitarrista Izan Rubio, ha servit per inaugurar l'Any Jaquetti. Es tracta d'una síntesi de la participació de l'escriptora en les missions de recerca de cançons. Cada funció s'adaptarà a cada comarca on viatgi, per vincular l'obra amb el territori que va visitar Jaquetti.

Un dels altres projectes destacats de l'Any serà una exposició itinerant per les comarques on va tenir incidència, que també es podrà veure a la Seu d'Urgell. S'inaugurarà al voltant del 21 de setembre de 2020, coincidint amb la data de naixement de l'escriptora, el 1895.

També se celebraran concerts amb estrenes de l'obra musical de Jaquetti, a més de conferències i publicacions, com la biografia de l'escriptora. Està previst que alguns dels actes s'integrin en esdeveniments ja existents, com el Dansàneu al Pallars. A l'Alt Urgell, l'Institut d'Estudis Comarcals organitzarà una xerrada sobre la seva figura.

Aquesta commemoració arriba dos anys abans del centenari de l'inici del Cançoner Popular de Catalunya, impulsat per Rafael Patxot el 1922.