Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'últim volum de l'anuari Urgellia recull el Diplomatari de Santa Maria d'Organyà

L'últim volum de l'anuari Urgellia recull el Diplomatari de Santa Maria d'Organyà

Es tracta d'un conjunt documental d'extraordinari valor dels segles X i XI L'obra recopila un total de 170 peces, la part més antiga de la col.lecció de pergamins de la vila
Organyà - Diplomatari
14/04/2015 10:30

El divuitè volum de la publicació Urgellia, recentment editat, recull el diplomatari de Santa Maria d'Organyà, un conjunt documental d'extraordinari valor que reflecteix la situació social i política dels segles X i XI a la diòcesi d'Urgell i el Pirineu. L'obra recopila la part més antiga de la col.lecció de pergamins de la vila, un total de 170 peces datades entre l'any 914 i el 1090.

L'anuari va ser presentat a la Biblioteca Nacional de Catalunya el passat 19 de març, en un acte presidit per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, i la directora de l'ens, Eugènia Serra. La iniciativa va omplir la sala de la Caritat de públic i estudiosos que van conèixer de prop la investigació.

La revista, sota el nom Anuari d'estudis històrics dels antics comptats de Cerdanya, Urgell i Pallars, d'Andorra i la Vall d'Aran, ha estat possible gràcies a la tasca de l'historiador Ramon Ordeig i Mata, que ha recollit la feina iniciada fa uns anys per mossèn Josep Maria Marquès.

Interès històric i estudi en profunditat

El canonge i arxiver capitular de l'Arxiu Diocesà i del Capitular d'Urgell, Benigne Marquès, va posar en relleu en la posada de llarg de l'anuari, "el gran interès de la Societat Cultural Urgel·litana, que promou Urgellia, de publicar aquests pergamins, el seu contingut i un estudi en profunditat".

Per la seva banda, el doctor Ordeig, va explicar les vicissituds viscudes per l'arxiu de la canònica d'Organyà, va fer un breu apunt de la figura de Joaquim Miret i Sans, tot resseguint el camí dels pergamins en les seves mans després de la compra que en va fer, i va descriure el fons que hi ha d'aquests a l'Arxiu de la Biblioteca de Catalunya i a l'Arxiu Diocesà i al Capitular d'Urgell, explicant acuradament els tipus de documents, situacions descrites, llenguatge i cronologia.

En l'acte acadèmic també va parlar Jesús Alturo i Perucho, catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va descriure a través del que ha estudiat en els documents dels diferents escribes de l'època medieval, "el diferent tarannà, la cultura, l'ascendent social i fidelitats d'aquests homes (i dona) que van deixar en els pergamins retalls de la vida i de les relacions socials, comercials, polítiques i personals que van conèixer en els seus coetanis".

L'arquebisbe Joan-Enric Vives va cloure l'acte agraint l'acolliment que fa la Biblioteca Nacional de Catalunya a la tasca d'investigació i divulgació que es duu a terme en indrets més allunyats dels centres culturals, "com és el cas del Bisbat d'Urgell". També va donar les gràcies a la dedicació de les persones que amb la seva feina continuada fan possible publicacions com Urgellia. Així mateix, Vives va tenir un record emocionat pel doctor Prim Bertran, membre assessor de la Societat Cultural Urgel.litana i col•laborador actiu, traspassat al mes de desembre.