Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Aran prepara la candidatura per ser reconeguda com a Reserva de la Biosfera

L'Aran prepara la candidatura per ser reconeguda com a Reserva de la Biosfera

El projecte ja compta amb l'adhesió d'una cinquantena d'institucions i entitats de la vall. La redacció de l'estudi l'encapçala el naturalista i professor de la UAB Martí Boada
Era Artiga de Lin, a l'Aran (Foto: Marta Lluvich / ACN)
20/10/2020 11:58

El Conselh Generau d'Aran segueix treballant per aconseguir el reconeixement per part de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera. Aquest dilluns s'ha celebrat un taller per seguir treballant en la confecció de la candidatura, a la qual ja hi han donat suport una cinquantena d'institucions i entitats de la vall.

El síndic d'Aran, Francés Boya, ha parlat de la vocació clarament turística de l'Aran i ha assegurat que en un futur "el turisme serà sostenible o no serà". Per Boya, la Reserva de la Biosfera ha de situar l'Aran dins la xarxa internacional formada per 701 Reserves de la Biosfera repartides per 124 països. El síndic ha explicat que aquesta candidatura, a més de fer el patrimoni natural sostenible, també ha de fer "sostenible i perdurable" el patrimoni cultural, el qual considera com "una peça única dins el context del patrimoni pirinenc i català".

La sessió participativa d'aquesta setmana ha estat la segona del procés. Es preveuen dues sessions més per definir i treballar els plans d'acció oberts a tot el públic. La redacció de l'estudi l'encapçala el conegut ambientòleg Martí Boada, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha dit que la proposta de l'Aran és "coherent" amb tot el que demana la UNESCO. El naturalista ha destacat que no es tracta d'una "figura limitadora" i sí de "reconeixement mundial i dinamització d'un territori sostenible".

Martí Boada lidera un grup d'investigadors entre els quals hi ha Javier Benayas (Universidad Autónoma de Madrid), Alberto Hernández (IHEAL-CREDA), Carles M. Gasol i Xavier Hidalgo (Estudi Inèdit i UAB).