Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'àrea del nou Geoparc aspira a doblar el nombre de visitants en cinc anys

L'àrea del nou Geoparc aspira a doblar el nombre de visitants en cinc anys

L'alcalde de Coll de Nargó es felicita per l'obtenció del segell de la UNESCO, però apunta que des d'ara els municipis implicats hauran de treballar per preservar i donar a conèixer aquest patrimoni
Jaciment al municipi de Coll de Nargó
18/04/2018 11:05

Els municipis que formen part del nou Geoparc Mundial Conca de Tremp-Montsec, entre els quals hi ha Coll de Nargó, esperen que el reconeixement confirmat aquest dimarts per la UNESCO augmenti l'afluència de visitants a la zona. De fet, el president del projecte i alcalde de Tremp, Joan Ubach, s'ha mostrat ambiciós i ha assegurat que aspiren a doblar el nombre de turistes amb aquest segell internacional. Actualment aquesta àrea registra unes 100.000 pernoctacions. Ara esperen desestacionalitzar el turisme i que aquest nou actiu atregui gent tot l'any. 

El patronat, paral·lelament, té l'objectiu d'aconseguir, amb el suport de les administracions, doblar el seu pressupost, que actualment és d'uns 150.000 euros anuals. Els Geoparcs són gestionats tot seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible, involucrant, en tot moment, les comunitats locals.

En declaracions a RàdioSeu, l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, ha expressat "molta alegria" pel nomenament per part de la UNESCO perquè "ve a confirmar les esperances i la fe que hi havia en el territori que presentàvem". Tanmateix, Riera ha lamentat que aquesta fita ha estat tenyida de dol per la mort, poques hores abans, dels pares de l'alcalde de Sant Esteve de la Sarga -un dels municipis del nou Geoparc- arran d'una esllavissada a Castell de Mur. Per aquest motiu, s'ha suspès els actes lúdics de celebració previstos.

L'origen de la formació dels Pirineus

Martí Riera considera que aquest segell internacional serà positiu perquè "posa en valor zones amb unes peculiaritats geològiques" que, en el cas de Coll de Nargó, inclou també les importants restes d'ous de dinosaure, de les més valuoses del món. Les complexes formacions orogràfiques que hi ha en tota aquesta zona permeten explicar com es van formar els Pirineus ara fa milions d'anys, fruit de la col·lisió entre dues masses i la posterior configuració de les muntanyes de la serralada, que conformen una de les principals i més emblemàtiques cadenes muntanyoses d'Europa. A aquesta singularitat, en la promoció s'hi afegiran d'altres elements com ara el patrimoni natural, cultural i etnològic, que inclou per exemple l'ofici dels raiers i els productes gastronòmics.

En tot cas, l'alcalde nargoní ha volgut subratllar que des d'ara els ajuntaments implicats hauran de posar-hi de la seva part i treballar dur per tal de fer atractiu tot aquest conjunt de cara als turistes. A més a més, Riera ha recordat que la UNESCO fa una avaluació dels geoparcs cada quatre anys per tal de mantenir el distintiu, per la qual cosa avança que des d'ara mateix ja hi ha "molta feina a fer" pel que fa a "projectes que fins ara han estat embrionaris però que ara s'han de començar a desenvolupar".

Segons Joan Ubach, president del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, ''els habitants d'aquest territori estan molt contents de formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO" perquè "és un revulsiu per a la zona" i "donarà una gran visibilitat i reconeixement internacional''. De la seva part, el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó, ha manifestat l'interès de en aquest projecte, al qual va donar suport des del primer moment. ''L'Institut hi participa mitjançant el Centre de Suport Territorial Pirineus, que és la seu científica del Geoparc, aportant, entre d'altres, la direcció científica del projecte i diversos productes de geoinformació específics'', ha comentat.

Amb aquest reconeixement la Conca de Tremp-Montsec s'ha convertit en el segon Geoparc català i se suma al ja existent de la Catalunya Central. Actualment al món n'hi ha 127, en 35 països diferents.