Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal acull una jornada sobre els 'Llocs de Memòria'

L'Arxiu Comarcal acull una jornada sobre els 'Llocs de Memòria'

El debat ha posat sobre la taula, amb ponents de comarques frontereres, els trets comuns que es mantenen amb la Catalunya Nord Algunes de les aportacions s'utilitzaran per a un llibre promogut per l'associació Mirmanda
Llocs de Memòria
27/07/2013 15:38

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell ha acollit aquest dissabte les segones Jornades de debat sobre els "Llocs de Memòria", que organitza l'associació Mirmanda. L'activitat vol dur a terme un debat sobre la memòria compartida que existeix a banda i banda dels Pirineus, i especialment entre el nord i el sud de Catalunya.

Segons han explicat els organitzadors, "als anys 80, a la banda francesa, es va realitzar una macro obra sobre els Llocs de memòria, però a Catalunya mai no s'ha treballat aquest tema ni s'han realitzat debats sobre els espais, llocs o temes que lliguen la memòria col·lectiva recíproca" amb la Catalunya Nord.

Així, entre els ponents hi ha hagut estudiosos de la zona. La Cerdanya és un dels indrets més representatius per conèixer aquesta realitat, en la seva condició de vall partida entre dos estats. La directora de l'Arxiu Comarcal cerdà, Erola Simon, ha explicat que el Tractat dels Pirineus, el 1659, va marcar un abans i un després en la recopilació de la memòria de la comarca. Simon lamenta que en alguns aspectes les dues bandes encara viuen d'esquenes, però valora positivament que en d'altres hi ha hagut una retrobada amb l'Alta Cerdanya, sobretot en l'àmbit econòmic i cultural.

De la seva part, l'historiador urgellenc Carles Gascón ha centrat la seva intervenció en la influència que va tenir el catarisme en les relacions transfrontereres. Gascón matisa que aquesta relació no va ser tant amb la Catalunya Nord sinó amb Occitània, i especialment amb l'Arieja, però creu que és un bon element per reactivar aquest intercanvi entre les dues bandes dels Pirineus.

L'objectiu és explicar els trets comuns que encara es manté pel que fa a la història, literatura, paisatge, art, mitjans de comunicació o bé la identitat en general. Actualment està en projecte un llibre que Mirmanda editarà conjuntament amb l'Editorial Afers.