Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal de Cerdanya recopila imatges en 3D de la primera casa d'estiueig de Puigcerdà

L'Arxiu Comarcal de Cerdanya recopila imatges en 3D de la primera casa d'estiueig de Puigcerdà

Les fotografies corresponen al fons de la família barcelonina Buxareu, propietaris de la finca Quinta Eulàlia entre 1879 i 1949. L'edifici, actual seu del Consell Comarcal, és considerat com el punt d'inici de les segones residències a la vall
12/04/2017 19:20

L'arxiu Comarcal de Cerdanya ha ingressat el fons fotogràfic de la família Buxareu, una família benestant de Barcelona que estiuejava a Puigcerdà al començament de segle XX. Entre el fons cedit a l'entitat, destaquen gairebé 300 plaques de vidre estereoscòpiques de 10,5 x 4 cm. La fotografia estereoscòpica emula la sensació de profunditat de la visió estereoscòpica natural a partir de capturar dues imatges d'un mateix objecte amb una separació igual a la distància entre els dos ulls.

D'aquesta manera, i utilitzant un visor adequat, permet recrear la sensació de tres dimensions que no tenen les fotografies convencionals. Aquests positius sobre vidre contenen imatges quotidianes de la família durant els mesos d'estiueig. La directora de l'Arxiu, Erola Simon, ha assenyalat a l'ACN que "és important, ja que és l'únic fons provinent d'una família estiuejant antiga que tenim a l'Arxiu".

Precursors del turisme

Entre les escenes més típiques de l'època que hi apareixen hi ha les passejades al voltant del llac i les excursions als indrets més singulars de la comarca, com ara les Bulloses, el calvari de Font-romeu o bé l'ermitatge. També hi ha "moltes escenes familiars, escenes al jardí de la seva casa d'estiueig i dels fills en bicicleta", comenta Simon.

Entre el material que també ha ingressat l'Arxiu es troben els documents de compra-venda de la casa Quinta Eulàlia, on actualment hi ha la seu del Consell Comarcal de Cerdanya i que va ser propietat de la família Buxareu entre el 1879 i el 1949. Simon destaca que "Quinta Eulàlia va ser la primera casa d'estiueig, i aquestes són les traces documentals d'un fenomen que ha tingut tanta transcendència per a la comarca".

La directora de l'arxiu ha explicat que les plaques es van rebre en unes caixes, que es van treure, es van netejar i es van digitalitzar i instal·lar en un material especial de conservació. Posteriorment, s'han descrit una per una i ja es poden consultar a través del cercador d'arxiu en línia.

  • Puigcerdà a l'inici del segle XX (Fons Buxareu/Arxiu Comarcal de Cerdanya)
  • La plaça Cabrinetty a l'inici del segle XX (Fons Buxareu/Arxiu Comarcal de Cerdanya)