Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell fa un homenatge al món del treball

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell fa un homenatge al món del treball

L'equipament alturgellenc ofereix a Internet dues exposicions, un recurs de premsa i un repertori bibliogràfic sobre el present i el passat industrial a la comarca
Manifestació a favor de Taurus a Barcelona el 19 de febrer de 1993 (Foto: fons personal Marcel Ribera)
30/04/2020 17:35

Malgrat la seva ubicació i el seu paisatge, l’Alt Urgell és una comarca amb una destacada presència industrial. L’Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell obre l’aparador de la seva història i del seu present amb prop de 1.000 documents sobre aquesta temàtica, a través de dues exposicions, un recull de premsa i un repertori bibliogràfic disponibles al seu web. En els monogràfics es poden veure fargues, molins, centrals hidroelèctriques, tèrmiques, cimenteres, formatgeres o multinacionals, entre d'altres.

El present i passat industrial de la comarca de l’Alt Urgell es mostra a través de quatre recursos de difusió. Enceta el repertori un complet recull de premsa sobre la història de la crisi de la fàbrica Taurus, entre 1992 i 1998. L'empresa radicada a Oliana és és una de les grans multinacionals del sector de l’electrodomèstic amb factories a la Xina, Índia, Sud-àfrica, Mèxic i França. La documentació, integrada per més de 500 notícies, prové del fons personal de Ventura Roca, alcalde d’Oliana protagonista indiscutible durant la crisi i, molt destacadament, al llarg del procés de salvació de l’empresa.

La producció d’energia hidroelèctrica troba el seu espai amb dues exposicions que rememoren més de mig segle de pantans a l’Alt Urgell: la primera, sobre la presa d’Oliana inaugurada l’any 2009 amb motiu del 50à aniversari de la seva construcció; i la segona, en forma de documental, sobre el 20è aniversari de la inauguració del pantà de Rialb, que va anegar, a l’Alt Urgell, el poble de Bassella.

Finalment, es pot consultar una completa mostra documental de l’any 2008, producte d’un detallat i rigorós estudi retrospectiu sobre el patrimoni industrial de la comarca amb el títol “La indústria oblidada. Patrimoni industrial de l’Alt Urgell”. Una actualitzada selecció bibliogràfica sobre activitats industrials a la comarca tanca l’oferta de l’Arxiu Comarcal dins del món del treball.

Projecte de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya

La publicació temàtica de recursos digitals de l’Alt Urgell es fa en coordinació amb la resta d'equipaments de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya (XAC), en el marc d'un projecte anomenat “Catalunya des dels arxius: esdeveniments i festes populars digitals”, articulat al voltant de 8 capítols o categories temàtiques.

En relació amb el punt anterior, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell ha penjat també material sobre Setmana Santa i Sant Jordi. L’equip de l'equipament alturgellenc continua treballant intensament amb l’objectiu de posar a la disposició de tothom a través d'Internet nous continguts sobre el present i passat de la comarca.