Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell ingressa més d'1,4 quilòmetres de documentació

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell ingressa més d'1,4 quilòmetres de documentació

Des de l'any 2010, s'han registrat més de 300.000 expedients i s'ha gestionat 14.000 caixes de documents
Documentació al Consell Comarcal de l'Alt Urgell (Foto: ACN)
03/05/2016 12:15

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell (ACAU) ha ingressat més d'un quilòmetre quatre-cents metres de documentació d'ençà que va obrir les seves portes l'any 2010. El centre urgellenc ha estat el que més documentació d'arreu de Catalunya ha rebut en aquests darrers cinc anys. En total, l'ACAU ha gestionat 14.000 caixes de documents i més de 300.000 expedients.

El director de l'ACAU, Julio Quílez, explica en una entrevista a l'ACN que la documentació que s'ha ingressat és molt diversa, des de paperassa de l'administració pública, ja sigui local, autonòmica, de l'Estat o judicial, fins a documents privats d'empreses, de particulars, d'institucions o notarials. El director de l'arxiu comarcal es mostra satisfet de la confiança obtinguda "tant per part de l'administració com  per part dels ciutadans".

Tota la documentació que ingressa a l'ACAU segueix uns criteris de selecció que determinen si els arxius són importants perquè es conservin al centre arxivístic. Un cop es determina que sí, la documentació es vincula a una descripció. Posteriorment, es va posant a disposió dels ciutadans, ja sigui per consultar en línia o al mateix arxiu. En aquest sentit, Quílez manifesta que cada cop hi ha més persones que estan interessades en la documentació "ja sigui per a l'àmbit de la recerca o per a consultar". Així mateix, el director de l'ACAU assegura que "cada cop hi ha més resposta a les activitats pedagògiques i de difusió que s'organitzen des del centre".

Fases d'ingrés de la documentació

La descripció de la documentació es realitza per fases. En primer lloc, es tria el material més important i el que es consulta més, així com el que afecta més la ciutadania. En una segona fase, se'n fa la descripció. Quílez especifica que algun dels documents, com les fotografies, "necessiten un tractament molt detallat i lent de treballar". I afegeix: "És per això que la tractem posteriorment, en una altra fase".

L'ACAU compta amb tres persones en plantilla: el director, l'arxiver municipal de la Seu d'Urgell i una administrativa. Tanmateix, disposen de sis persones provinents de diferents plans d'ocupació comarcals que, de moment, els ajuden a gestionar tota aquesta documentació.