Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu Comarcal presenta la restauració del Llibre de Consells del Consolat de la Seu d'Urgell

L'Arxiu Comarcal presenta la restauració del Llibre de Consells del Consolat de la Seu d'Urgell

El volum conté les actes de les reunions municipals i d'altres documents de valor legal recopilats entre els anys 1431 i 1509. Es donarà a conèixer aquest divendres, Dia Internacional dels Arxius, a les 8 del vespre
Detall del Llibre de Consells del Consolat de la Seu d'Urgell (S.XV-XVI)
07/06/2017 19:38

Aquest divendres, Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell farà una presentació pública de la restauració del Llibre de Consells del Consolat de la Seu d’Urgell dels anys 1431 a 1509. L’acte, que se celebrarà a les 8 del vespre a l’Arxiu Comarcal, comptarà amb les intervencions de Julio Quílez, director de l’Arxiu Comarcal; Lluís Obiols, arxiver municipal, i Laura Feliz, restauradora del llibre.

El Llibre de Consells de 1431 a 1509 és el primer volum conservat d’aquesta sèrie documental, antecessora dels Llibres d’Actes del Ple, que és pràcticament completa fins a l’actualitat. Es tracta d’un volum de gran format, de 995 folis de paper i amb cobertes de pell, inicialment tenyides de color vermell, motiu pel qual el llibre es va conèixer durant segles com a “Llibre Vermell” de la Seu. A les seves pàgines s’hi recullen les actes de les reunions de la corporació municipal i altres documents amb valor legal, com ara ordinacions o sentències per conflictes entre veïns, i s’hi poden resseguir episodis importants de la història de la ciutat, com per exemple la Guerra Civil catalana del segle XV.

El volum estava desenquadernat i amb els primers i darrers quaderns de paper en mal estat, amb el paper molt trencadís, diversos estrips i una acumulació de pols i brutícia. La intervenció ha consistit en el desmuntatge de tot el volum, la restauració dels fulls un a un i la seva reenquadernació, sempre conservant els materials originals i reintegrant únicament les parts necessàries per tal d’assegurar-ne una correcta conservació i fer-ne possible la manipulació i consulta. La restauració, a càrrec de la restauradora Laura Feliz Oliver, es va realitzar entre l’agost de 2016 i el febrer de 2017.

L’acte es complementarà amb una mostra gràfica sobre l’evolució del procés de restauració del llibre a través d’una acurada selecció de les fotografies que integren l’informe final realitzat per la restauradora.