Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Arxiu de l'Alt Urgell ofereix una exposició de fotografia sobre les línies de front de la Guerra Civil

L'Arxiu de l'Alt Urgell ofereix una exposició de fotografia sobre les línies de front de la Guerra Civil

'Itinerari d'una memòria enfrontada' recupera amb imatges el testimoni dels combats a l'entorn del Segre, la Noguera Pallaresa i l'Ebre. La mostra s'inaugurarà aquest dissabte i es podrà veure fins al 12 de juny
'Itinerari d'una memòria enfrontada' (Oriol Riart)
05/05/2016 10:55

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell estrena l'exposició 'Itinerari d'una memòria enfrontada', d'Oriol Riart Arnalot, que recupera de l'oblit les restes de les línies de front del Segre, la Noguera Pallaresa i l'Ebre durant la Guerra Civil (1936-1939). La mostra es podrà visitar del 7 de maig al 12 de juny, de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 2 del migdia i de 2/4 de 4 a les 6 de la tarda. L'acte inaugural és aquest dissabte, dia 7, a les 7 de la tarda.

L'exposició, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Ajuntament de la Seu d’Urgell, obre el programa d’activitats que l’Arxiu durà a terme al llarg d'aquest 2016 per commemoració del 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil espanyola. Oriol Riart Arnalot és també autor del llibre homònim publicat l’any 2009 per l’editorial Fonoll i que recull i amplia les seves fonts documentals. La mostra documenta la irrupció dels camps de combat al territori català al llarg dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre, i especialment a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, el Segrià i la Terra Alta.

Els enfrontaments també van incidir sobre l’Alt Urgell, ja fos a través de determinats bombardejos com dels milers de refugiats i militars que passaven per les poblacions de la comarca. El rastre del conflicte queda documentat en forma d’arquitectura militar diversa, trinxeres, metralla i restes d’indumentària dels combatents. En paraules de l’autor, la intenció de l’exposició és, a partir de la fotografia, "despertar l’interès de l’espectador vers aquest conflicte i rememorar uns fets traumàtics que varen marcar generacions senceres i, si li acaba interessant, serà ell qui s’informi sobre els fets que van ocórrer des de la seva recerca personal i a través de les institucions de la memòria".

S’ofereix així l’oportunitat de donar a conèixer el territori des d’un enfocament històric i recent tant des del punt de vista de la cronologia dels esdeveniments com del record, encara viu, dels seus protagonistes directes com dels seus descendents. L’objectiu és "promoure la recuperació, conservació i restauració del patrimoni vinculat no només a aquest episodi de la nostra història sinó el patrimoni cultural en general".

L’acte d’inauguració comptarà amb una presentació i posterior visita guiada per l’exposició a càrrec de l’autor i es clourà amb un petit refrigeri.