Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Audiència de Lleida segueix mantenint la presó provisional al pare de Nadia Nerea

L'Audiència de Lleida segueix mantenint la presó provisional al pare de Nadia Nerea

És el segon recurs de la defensa que la Sala rebutja, ja que es considera que hi ha risc de fuga. El judici per un delicte d'estafa tindrà lloc del 5 al 7 de juny
Fernando Blanco, pare de Nadia Nerea
24/04/2018 18:45

L'Audiència de Lleida ha tornat a desestimar un nou recurs presentat fa deu dies per la defensa del pare de Nadia Nerea, Fernando Blanco, per demanar la seva llibertat provisional. La Sala ja havia desestimat un recurs similar el novembre de 2017, de la mateixa manera que anteriorment l'havia rebutjat el jutjat de la Seu d'Urgell. L'Audiència opta per mantenir la presó provisional per a l'acusat basant-se en els indicis inculpatoris que apunten al fet que l'acusat va cometre presumptament un delicte d'estafa agreujada.

La interlocutària recull que, segons aquests indicis, l'investigat hauria fet servir l'associació Nadia Nerea per, en benefici propi i aprofitant la malaltia de la seva filla menor, recaptar grans quantitats de diners a través de donacions de tercers. La Sala també considera que existeix risc de fuga i recorda que ja hi ha data de judici, que serà del 5 al 7 de juny d'aquest 2018.

La defensa de Blanco impugnava la presó provisional basant-se en el temps que ha transcorregut des que el jutge va adoptar aquesta mesura i en el fet que no existeix, segons l'acusat, el delicte d'estafa denunciat, ja que assegura que els fons recaptats van ser per finançar els costos "enormes" del tractament de la greu malaltia de la seva filla. Considera també que no existeixen raons perquè segueixi a la presó de manera provisional ja que no hi ha risc de destrucció de proves, ni risc de fuga, perquè la seva família viu a Espanya, ni risc de reincidència, ja que no té antecedents penals.

Intent de fuga previ

L'Audiència però no ho veu així. Precisament, per la gravetat dels fets i les conseqüències que se'n poden derivar, la Sala segueix considerant que es podria fugar, tal com va intentar a l'inici de la investigació. A més, es té en compte que la fugida podria ser factible tenint en compte que l'investigat tindria capacitat econòmica arran de la gran quantitat de diners que hauria aconseguit amb l'engany.

Indicis de delicte

El 14 de novembre del 2017 el jutge de la Seu d'Urgell va acabar la investigació sobre els pares de Nadia i va concloure que veia indicis de delicte, que apunten que els dos encausats, Fernando Blanco i Marga Garau, havien estat dedicant-se conjuntament i de manera acordada a "orquestrar una estafa utilitzant la seva filla malalta d'onze anys". "Els investigats van fer ús de la seva filla, menor, diagnosticada de Tricotiodistrofia, per recaptar fons amb l'excusa de destinar-los al seu tractament", assegurava el jutge al seu escrit.

Segons la investigació dels Mossos d'Esquadra, els investigats haurien recaptat 1.111.317,55 euros en donatius per al tractament mèdic de la seva filla, que pateix una malaltia rara, a través de comptes bancaris. No s'ha pogut establir, però, la quantitat que podrien haver recaptat en efectiu. Dels 1,1 milions, concreta l'escrit, la parella se n'hauria gastat 792.417,16 euros. En canvi, segons la interlocutòria del jutjat de la Seu d'Urgell, els pares només van acreditar despesa mèdica privada per valor de 2.700 euros.

De la fase d'instrucció també es desprèn, segons el jutge, que la parella no tenia cap més ingrés que les donacions que rebia i que els pares de la Nadia utilitzaven aquests diners per pagar factures tant dels supermercats com dels hotels o restaurants on anaven. Fins i tot haurien comprat articles en botigues d'electrònica, un cotxe i pagat el lloguer de la casa familiar, entre d'altres.

Els fets es van destapar el 2016

Els fets es van destapar l'any 2016, quan la nena tenia onze anys. La família vivia a Fígols d'Organyà. El municipi i la comarca de l'Alt Urgell s'havien bolcat intensament en diverses campanyes per recaptar fons per a la Nerea.

La mare es troba en llibertat condicional però sense la custòdia de la filla, que viu amb una tieta materna a Mallorca. D'altra banda, es va arxivar el cas contra tots dos d'un delicte d'exhibicionisme i pornografia infantil.