Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'augment de la mobilitat i les mesures per frenar la COVID-19 marquen l'inici de la Setmana Santa

L'augment de la mobilitat i les mesures per frenar la COVID-19 marquen l'inici de la Setmana Santa

Els Mossos d’Esquadra faran controls preventius per evitar excessos de velocitat, distraccions i conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues, entre d’altres. Els desplaçaments s'han de fer amb membres de la mateixa bombolla de convivència
Mossos d'Esquadra
26/03/2021 10:40

Aquest cap de setmana marca el tret de sortida de l’operació especial de Setmana Santa, tradicionalment un dels períodes amb més mobilitat de l’any. La d’enguany és una operació especial de Setmana Santa bastant atípica i és la primera de les operacions especials que pot registrar una mobilitat elevada després de l’inici de la pandèmia per la COVID-19, el març de l’any passat.

Pel que fa al trànsit, entre les mesures per limitar la propagació del coronavirus, s’estableix el confinament perimetral de Catalunya, de manera que no es pot entrar ni sortir sense motiu justificat. Tanmateix, des de la setmana passada es permet la mobilitat intercomarcal, si bé aquesta està limitada a membres de la mateixa bombolla de convivència. Això ha comportat un augment de la mobilitat, tot i que el volum de trànsit es va situar el cap de setmana passat un 12% per sota dels valors d'abans de la pandèmia.

El context sanitari i el repunt de contagis que s’està produint aquests dies fa impossible predir quin serà el comportament de la població durant les vacances. En aquest sentit, se superposen diferents aspectes que poden jugar a favor o en contra dels desplaçaments d’oci per aquest període, com son el confinament perimetral de Catalunya, les restriccions en el sector de l’hostaleria, les restriccions nocturnes i el teletreball, que pot fer que s’avanci la sortida d’alguns desplaçaments o se n’endarrereixi el retorn.

Dispositiu especial

El dispositiu especial de Setmana Santa d’enguany comprèn des de la tarda del divendres 26 de març fins a les 24 hores del dilluns 5 d’abril. La primera fase s’allarga des de les 15 hores del divendres 26 de març fins a les 24 hores del diumenge 28, coincidint amb l’inici de les vacances escolars i universitàries. La segona fase començarà el dijous 1 d’abril i acabarà el dilluns 5.

En circumstàncies normals aquesta operació s’emmarca en una transició entre els desplaçaments d’hivern i els de primavera/estiu. Per tant, la mobilitat d’oci es dirigeix tradicionalment cap a muntanya i cap a platja pràcticament a parts iguals. Enguany les estacions d’esquí catalanes tenen previst mantenir les seves instal·lacions obertes fins al 5 d’abril, coincidint amb el retorn de Dilluns de Pasqua, i també es preveu un nombre important de desplaçaments cap a destinacions de platja, a la Costa Brava i Daurada, com cada any.

Controls dels Mossos d'Esquadra

En el transcurs de la Setmana Santa 2021, els Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària de Catalunya. Així, s’establiran tant en les vies de màxima mobilitat com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació, uns controls preventius centrats en els principals factors d’accidentalitat com velocitat, distraccions, seguretat passiva i alcoholèmia i drogues.

Els controls es duran a terme amb vehicles uniformats i camuflats. Aquests últims faran controls d’infraccions dinàmiques i de distraccions, com l'ús del mòbil i de les pantalles durant la conducció. També es faran controls PREMOT en aquelles vies on hi ha un major nombre de motocicletes.

Consells de mobilitat segura

En caps de setmana com aquest, en el qual es registrarà una elevada mobilitat, l’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents. Enguany, fins al 25 de març, han mort a les carreteres catalanes 17 persones en 17 accidents de trànsit i d’aquestes víctimes mortals, 14 han estat de col·lectius vulnerables. Concretament, han perdut la vida 9 motoristes, 2 ciclistes i 3 vianants.

En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit demana més percepció del risc i consciència de la pròpia fragilitat d’aquests col·lectius, així com respecte i col·laboració a la resta d’usuaris per reduir les víctimes a les carreteres. S’apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària. Els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit o del web http://transit.gencat.cat