Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'economia de l'Alt Urgell va créixer un 1,64% l'any 2014

L'economia de l'Alt Urgell va créixer un 1,64% l'any 2014

L'Anuari Econòmic Comarcal en destaca l'embranzida de la indústria local (+4,87%) i la recuperació dels serveis (+1,09%). Totes les comarques de l'Alt Pirineu van augmentar el PIB, amb els millors resultats per a l'Alta Ribagorça (+3,94) i la Cerdanya (+3,21)
La Seu d'Urgell
29/10/2015 12:55

El Producte Interior Brut (PIB) de l'Alt Urgell va créixer de mitjana un 1,64% l'any 2014, segons les dades que ha fet públiques l'Anuari Econòmic Comarcal, editat per Catalunya Caixa. L'estudi estableix que la comarca va seguir una tendència a la recuperació, tot i que aquesta no és igual per a tots els sectors.

L'Anuari detalla com a dada positiva que la indústria és el sector que més va créixer a l'Alt Urgell i va empènyer aquesta millora de l'economia, amb un increment del PIB de prop de cinc punts (4,87%). El sector serveis va créixer de manera més moderada, un 1,09%. En canvi, l'agricultura i la ramaderia, com a bona part de Catalunya, van registrar un balanç lleument negatiu (-0,69%), i la construcció va seguir la seva tendència a la baixa des de l'inici de la crisi immobiliària, amb una reducció de -2,58%.

Al conjunt de l'Alt Pirineu i Aran, el creixement del PIB va ser del 2,1%, el segon més gran de Catalunya després de les comarques centrals (2,33). La comarca pirinenca amb millor balanç l'any 2014 va ser l'Alta Ribagorça, amb un increment global del 3,94%, seguida de la Cerdanya (3,21%). La millora de la Cerdanya va estar marcada per la recuperació també de la construcció, que l'any passat hi va remuntar un 4,23%, i dels serveis, amb un 3,17%, mentre que la indústria també va millorar en un 1,62%. Per contra, el sector primari va retrocedir un 2,33%.

El Pallars Sobirà va veure créixer el PIB un 3,09%; i el Pallars Jussà, un 2,3%, en tots dos casos pel bon comportament de la indústria, amb augments al voltant dels cinc punts. Al Sobirà també destaca la millora de la ramaderia (+0,89%). En canvi, la Val d'Aran va ser el territori pirinenc amb una evolució més discreta (+0,2%), ja que tot i la millora de la indústria (+2,84), els serveis i la construcció van quedar estancats i el sector primari va patir una forta reculada, de 6 punts. Pel que fa a d'altres comarques veïnes, els augments també van ser moderats: un 0,77% al Solsonès i un 0,82% al Berguedà.

Creixement a tot el territori

El catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB i director de l'Anuari, Josep Oliver, ha valorat especialment el fet que per primer cop en 7 anys totes les comarques de la demarcació de Lleida van registrar creixement positiu. Oliver destaca que aquest territori va mostrar un comportament més dinàmic que la resta de Catalunya, i especialment l'Alt Pirineu, ja que a la plana de Lleida el creixement va ser lleugerament menor, de l'1,63% en conjunt.

Oliver conclou que el 2014 va significar "deixar enrere la crisi i la consolidació del procés de recuperació de l'economia catalana", amb "el creixement de la demanda interna per la recuperació de la confiança dels consumidors com a principal motor, però sense deixar de banda les xifres rècord pel que fa a exportacions". El creixement de la demarcació de Lleida s'explica per l'avenç del sector serveis, que representa un 62,4% del PIB provincial i que va créixer un 1,4%; la indústria, amb un pes del 22,7% i que va créixer un 2%, i el sector primari (7,7% de pes econòmic), que tot i l'evolució negativa al Pirineu va registrar un creixement global del 4,4%. Per contra, la construcció va caure un -2% després d'haver tocat fons els darrers anys, amb indicadors positius en subsectors com ara els de la rehabilitació (0,9%) i l'edificació residencial (0,8%).