Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'EDAR de Montferrer no haurà de passar el tràmit d'avaluació d'impacte ambiental

L'EDAR de Montferrer no haurà de passar el tràmit d'avaluació d'impacte ambiental

La Generalitat considera que la repercussió de les obres serà "temporal i reversible" L'objectiu de la nova depuradora és cobrir les necessitats del tractament de les aigües residuals de la Seu, Montferrer i Castellbò, Alàs i nuclis urbans d'Arfa
Depuradora de Montferrer
26/03/2009 19:38

El departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha fet públic aquest dijous a través del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya una resolució en la qual s’anuncia la no-aplicació del tràmit d’avaluació d’impacte ambiental del Projecte constructiu de remodelació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) i millora de col.lectors de la Seu d’Urgell, Montferrer i Castellbò, Alàs i nuclis urbans d’Arfa, als termes municipals de la Seu, Montferrer i Castellbò, Alàs i Cerc i Ribera d’Urgellet.

La ponència ambiental, en sessió del 16 de setembre de l’any passat, ja va adoptar l’acord, que ha d’agilitzar el procés de construcció del nou equipament, que depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua.

L’objectiu de la remodelació de l’EDAR és cobrir les necessitats en el tractament de les aigües residuals dels municipis de la Seu i el seu entorn, amb vista a un horitzó a vint anys, i atenent al fet que les instal.lacions actuals es troben al límit de la seva capacitat. La població de disseny sobre la qual es basa el projecte és de 53.000 habitants.

El projecte de millora preveu la remodelació de l’estació actual i d’un nou col.lector, que substituirà l’existent i que evitarà el pas per finques de conreu. El traçat proposat coincideix amb la xarxa de camins i accessos als camps existents.

L’ACA també ha projectat la incorporació d’un col.lector per a Castellciutat. El tram nou connectaria els punts d’abocament existents amb la xarxa en alta. L’objectiu seria redirigir les aigües residuals que s’aboquen directament al riu Valira cap a l’EDAR de Montferrer. L’actuació suposaria l’ampliació del col.lector de Castellciutat i la demolició de l’estació obsoleta de la fàbrica de Les Llanes.

Una anàlisi prèvia indica que els impactes d’aquestes intervencions seran "en general, temporals i reversibles". Així, l'informe només indica que durant la fase d’obres s’haurà d’aplicar una sèrie de mesures correctores que vetllin per la protecció de l’entorn. Entre les mesures destaca, entre d'altres, l’ús de camions amb caixa coberta, la protecció i senyalització d’obres i la construcció d’edificacions de l’EDAR de forma que s’integrin en el paisatge.