Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'EOI apropa a la Seu les danses i la cultura de Bretanya

L'EOI apropa a la Seu les danses i la cultura de Bretanya

El centre urgellenc ha organitzat un taller per donar a conèixer el país, de la mà de Flavie Louesdon. És el primer acte organitzat a la ciutat en el marc de la Festa de la Francofonia
Danses bretones a la Sala de Sant Domènec, a càrrec de Flavie Louesdon
21/03/2017 13:00

La Sala de Sant Domènec va acollir aquest dilluns un acte que permetia fer un tast de les danses i la cultura de Bretanya. L'Escola Oficial d'Idiomes de la Seu d'Urgell va organitzar per primera vegada una activitat pública emmarcada en la Festa de la Francofonia i en aquesta edició l'ha dedicada a un dels territoris amb més personalitat de l'Estat francès, amb un taller a càrrec de la jove artista bretona resident a Catalunya Flavie Louesdon.

Durant l'acte, Louesdon va ensenyar els assistents a ballar el Fest-Noz, la festa més popular de Bretanya, que gira entorn d'una dansa col·lectiva, i va explicar que "tot i que no és com la sardana, ja que és més fàcil d'aprendre, sí que té semblances com ara que es balla en rotllana i t'hi pots incorporar en qualsevol moment". Aquesta tradició és actualment, juntament amb la música tradicional, un dels signes d'identitat més forts i vius del poble bretó i és present en les trobades que se solen organitzar els dissabtes a la nit, amb gent de totes les edats, ja sigui en espais tancats o bé a l'aire lliure.

A banda de la dansa, Flavie Louesdon va donar d'altres recomanacions a qui vulgui visitar Bretanya, entre les quals destaca també "anar a una creperia per descobrir què és una bona crep salada de debò, com també degustar la sidra i la cervesa". Pel que fa al paisatge, assegura que "tot és bonic: el litoral és preciós i, si es té temps, també val la pena visitar l'interior". Louesdon també ha esmentat que Bretanya manté molts vincles amb les altres nacions celtes, com ara Irlanda, Escòcia o Galícia, pel que fa a la llengua, la cultura, la música, el clima i el caràcter.

Bretanya, amb una extensió semblant a Catalunya (34.023 km2) i una població de més de 4,5 milions d'habitants, té una rica història, amb poblats que es remunten a l'època del Paleolític inferior, amb arrels celtes i també amb la influència dels britànics, que la van colonitzar en època romana i li van donar l'actual nom. De fet, també es coneix la península com a Armòrica ("proper a la mar"). Actualment es divideix administrativament en sis departaments, tot i que la seva divisió històrica és en nou territoris: Leon, Kernev, Treger, Sant-Brieg, Gwened, Sant-Maloù, Dol, Roazhon i Naoned. La capital d'aquest últim, Nantes (Naoned en bretó), és la ciutat més poblada, amb una àrea urbana de més de 500.000 habitants.