Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les comarques del Pirineu s’apunten al ‘Benvinguts a Pagès’

Les comarques del Pirineu s’apunten al ‘Benvinguts a Pagès’

Prop d’un centenar d’explotacions, restaurants i allotjaments se sumen a la gran festa de la pagesia catalana, l'1 i 2 de juny a l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça
Visita a una explotació (Foto: Benvinguts a Pagès)
21/05/2019 21:20

Fer una visita guiada a un celler de sake, degustar formatge i altres productes làctics elaborats de forma artesanal, assistir a una demostració de teixir amb telers de baix llis, així com conèixer un parc dedicat a les plantes aromàtiques culinàries i medicinals. Aquestes són només algunes de les propostes que ofereixen les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, els dies 1 i 2 de juny, en el marc de la quarta edició de Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana que se celebrarà arreu del país i que permetrà experimentar la vida a pagès, redescobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost.

L’esdeveniment té com a eix central les visites gratuïtes a les granges, explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres del país, que es complementa amb la implicació de restaurants i allotjaments, així com amb la programació de nombroses activitats complementàries i divulgatives.

En concret, a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya hi prendran part vint explotacions (Casa Roca, Eco Carn Casa Masover, Formatges Vilavella, Parc de les Olors de Claverol, Safrà del Montsec, Safrà del Pallars, Verdures Naturals de Cala Rian, Corder Xiquet Madó, Formatgeria de Gavàs, Girola, Herbes de l’Alt Pirineu, Or blanc de Corroncui, Parc de les Olors – Prat de la Sala (Vilaller), Ecofranch, Formatges L’Oliva, Granja Argestues, La Reula. Productes làctics artesanals del Pirineu, Granja i formatgeria de Montmelús, Mas Cal Gintó i Torre d’Estoll).

També vint restaurants oferiran el menú Benvinguts a Pagès (Casa Roca, Restaurant Casa Masover, Cafè Pessets, Casa Bellera, Hotel La Morera, La Tona Bar Bodega, Restaurant Esterri d’Àneu, Restaurant Vall d’Àneu, Restaurant bar Edelweiss, Restaurant el Caliu, Cal Gabriel, Cal Tahussà, El Rastell, Hotel Betriu, Hotel-restaurant Can Boix de Peramola, Restaurant Font del Genil, Restaurant Guimar, Cerdanya Ecoresort – Restaurant Arç, L’Hostal d’Éller i Restaurant Casa Patxi) i trenta-nou allotjaments se sumaran a la iniciativa (Apartaments Casa Masover, Casa Churchill, Casa Masover, Casa Perdiu, Casa Roca, Fonda Can Fasèrsia, L’Era del Mestre, Aparthotel Pey, Ca l’Andreu, Càmping l’Orri del Pallars, Casa Bellera, Casa Duc, Casa Llop, Casa Mora, Forn de Serra, Hostal Vall d’Àneu, Hotel La Morera, La Perxada de Ticó – Turisme Rural, Posada d’Àneu B&B, Balneari Caldes de Boí, Casa del Batlle, Casa Dula, Casa Horta – Pubil, Casa Quintana, Hotel Flor de Neu, Cal Pastisser de Taús, Cal Rossa Taús, Cal Sodhi, Cal Tresonito, El Racó de Cal Maró, Graner Gol, Hostel El Molí, Hotel-Restaurant Can Boix de Peramola, Cerdanya Ecoresort, Hotel Jaume, Hotel Mirador – Lles de Cerdanya, L’Hostal d’Éller, Mas d’Aravó i Mas Ravetllat Hotel).

Finalment, la proposta compta amb setze activitats complementàries (Excursió a cavall per la Vall del Manyanet; demostració de com es teixeix amb telers de baix llis; mostra de corder de raça xisqueta i de la seva carn; vine a conèixer les guarderies de truita de riu del país; visita al Museu de Gerri de la Sal; visita guiada a la formatgeria La Peça d’Altron; visita guiada gratuïta a l’ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua (Llessui); una infusió per a cada ocasió; circuit turístic i ramader – Taús; coneixem les plantes medicinals que recol·lectaven les trementinaires. Ruta botànica – naturalista; EXPO-TRAC El Museu del tractor i del pagès; menjant amb voltors i ocells a la mà; mostra de la cria i preparació dels cavalls àrabs; visita al jardí botànic i arborètum El Molí del Pau i taller de sabó artesà; visita guiada al celler del sake, i excursió per anar a visitar uns horts i explotació de Permacultura).

Experiència rodona

El públic familiar i aquelles persones amb el paladar més exigent tenen al seu abast una experiència rodona que permet descobrir l’origen dels aliments, tenir contacte amb els animals i degustar els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny i sense intermediaris. A través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessitat de fer reserva prèvia. Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d’altres, és molt completa. L’experiència ha obtingut fins ara una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.

Rutes de cap de setmana

També es podran consultar les rutes de cap de setmana que es trobaran arreu del territori català i que són Costa Brava, Paisatges Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida i Pirineus. Com a novetat, en aquesta edició, es mantindran durant tot l’any i permetran viure l’experiència Benvinguts a Pagès més enllà del cap de setmana de l’1 i 2 de juny. Els itineraris cobreixen diferents comarques i són de temàtica diferent depenent de cada territori en què s’inclouen productors, restaurants, allotjaments, activitats i altres visites d’interès turístic.

Xifres a tot el país

El cap de setmana de Benvinguts a Pagès comptarà amb la participació de 200 granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya. L’experiència escomplementa amb la participació de més de 130 restaurants, que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès amb productes de temporada i de proximitat, i les estades a més de 200 allotjaments rurals. Finalment, durant el primer cap de setmana de juny també es programen més d’un centenar d’activitats complementàries (fires gastronòmiques, visites guiades, col·loquis, concerts, passejades i exposicions, entre d’altres).

Aposta per redescobrir el territori

El cap de setmana de portes obertes al món de la pagesia catalana ajuda a desestacionalitzar el turisme arreu del principat i esdevé una oportunitat per redescobrir el territori. Aquest mes de juny celebrarà la quarta edició  consolidant-se com una proposta lúdica i de país que difon el món rural, posa en valor el sector primari i dóna a conèixer l’origen dels productes agroalimentaris que es produeixen a Catalunya.

Iniciativa que suma

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i del departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Hi col·laboren la Fundació Alícia, Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme així com nombroses entitats i associacions del sector d’arreu de Catalunya.