Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les comarques pirinenques amb menys risc de contagi demanen un tracte diferenciat

Les comarques pirinenques amb menys risc de contagi demanen un tracte diferenciat

Els ens locals de l'Alta Ribagorça -on no hi ha hagut cap nou contagi les darreres setmanes- i del Pallars no entenen que se'ls apliqui les mateixes restriccions que a les zones on s'ha disparat el nombre de casos
La terrassa d'un bar de Sort, a l'inici del desconfinament (ACN / arxiu)
16/10/2020 14:50

Els representants polítics del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça han demanat aquest divendres que aquests propers dies es faci un tracte diferenciat per a les comarques on ara mateix hi ha menys incidència del coronavirus.

Es dóna la circumstància que, segons el recull de dades obertes de la Generalitat, tant al Pallars Sobirà com al Jussà es mantenen des de fa setmanes amb un risc baix, atès que hi ha menys de 50 casos per cada 100.000 habitants (és a dir, 0,5 per cada mil). I en el cas de l'Alta Ribagorça, és la comarca amb millors dades de tot Catalunya atès que les darreres tres setmanes no s'hi ha detectat ni un sol positiu, tot i la seva activitat turística.

L'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, ha fet arribar personalment a Salut el desacord amb les noves mesures, bàsicament perquè no distingeixen per comarques. Troguet ha dit a l'ACN que "es pot limitar els comensals per taula i el nombre de taules" però fer tancar "és excessiu" en municipis com el seu. El batlle de la capital ribagorçana hi ha afegit que alguns bars i restaurants fan una "funció social" perquè "molta gent gran hi va a dinar i ara es quedaran sense poder-ho fer". També ha parlat de tots aquells treballadors d'empreses de fora que es desplacen a la comarca per treballar i han de dinar a bars i restaurants

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça. Maria José Erta, ha dit que "és necessari i prioritari" preservar la salut de les persones i el sistema sanitari però demana "una millor anàlisi pandèmica del territori" a l'hora d'aplicar les mesures restrictives. Erta ha afegit que "s'ha de ser contundent" davant la crisi sanitària actual però ha demanat "tenir en compte les zones, municipis i àmbits en els quals no hi ha casos de contagis o la seva influència és mínima".

Erta ha apel·lat a la "capacitat de diàleg i acord" per tal de poder acordar mesures immediates d'acompanyament, que facin viable la continuació dels negocis i la protecció de la ciutadania.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que les mesures són "dures" per llocs amb risc de rebrot baix o moderat, com és el cas del Pallars Sobirà.

Afectació general a l'hostaleria

De la seva part la Federació d'Hostaleria de Lleida, que presideix el pallarès Josep Castellarnau, coincideix a dir que s'haurien pogut aplicar mesures "més laxes" a les comarques amb menys risc. Alhora, lamenten que s'apliquen amb la mateixa intensitat les restriccions als llocs on hi ha més casos que als que n'hi ha menys.

A nivell més general, pel que fa al conjunt de les regions de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran, la Cambra de Comerç de Lleida ha parlat d'afectació "enorme", especialment a les comarques de la plana on ja hi va haver un segon confinament al juliol. L'ens exposa que a la demarcació hi ha uns 3.000 establiments de restauració, que representen més d'11.000 llocs de feina, i que també veuran reduïda l'activitat els molts proveïdors, atès que moltes empreses tenen aquest sector com a client únic o principal.