Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les estacions d'esquí d'FGC generen un impacte econòmic al Pirineu de més de 121 milions d'euros

Les estacions d'esquí d'FGC generen un impacte econòmic al Pirineu de més de 121 milions d'euros

Segons un estudi de la UPF, els cinc complexos aporten prop de 2.200 llocs de treball. A la Cerdanya, La Molina proporciona un impacte de 80 MEUR i representa el 8% del valor afegit de la comarca

13/01/2018 09:55

Les estacions d'esquí de La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot i Port Ainé generen un impacte econòmic net de 121,25 milions d'euros i un impacte total sobre la producció de l'activitat de 222,90 milions d'euros. Són les dades que recull un estudi elaborat pel Centre d'Estudis UPF Sports Lab de la Pompeu Fabra. Les 5 estacions generen un total de 2.194 llocs de treball directes a les comarques del Ripollès, la Cerdanya i els Pallars Sobirà i Jussà, i 31,74 milions d'euros d'impacte fiscal.

A totes les destinacions del grup FGC, per cada euro addicional de despesa es genera una producció de al voltant de 2 euros. I per cada milió addicional que l'empresa pública inverteix en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball.

Per estacions, La Molina encapçala el rànquing amb un a producció total de 80 milions d'euros, que amb el valor afegit es queda a 43,4 MEUR. Genera 829 llocs de treball i té un impacte fiscal d'11,5 MEUR. Vall de Núria està en segona posició amb una producció total de 68,7 MEUR que amb el Valor afegit es queda en 37 MEUR. Genera 689 llocs de treball i té un impacte fiscal de 9,8 MEUR.

Espot i Port Ainé tenen una producció total de 64,5 milions que amb el VAB se situa en 35,5 MEUR. Generen un total de 586 llocs de treball i un impacte de 9 milions d'euros. Vallter és la darrera amb una producció de 9,8 MEUR que amb el valor afegit es queda en 5,4 milions. Genera 90 llocs de treball i un impacte fiscal d'1,4 milions.

Entre el 60% i el 80% repartit als negocis de la zona

Els impactes econòmics calculats procedents de la despesa dels visitants representen entre el 60 i el 80% del total de l'impacte econòmic, un fet molt significatiu, segons els autors de l'estudi, ja que aquesta despesa del visitant és la que es reparteix més directament en els negocis familiars del voltant. En aquest sentit, segons l'estudi, totes les activitats desenvolupades per FGC tenen efectes importants en la seva zona geogràfica d'influència en termes de desenvolupament econòmic, tant en la generació d'activitat econòmica com en la creació d'ocupació.

És per això, que les dades de l'estudi reflecteixen que el pes que té l'impacte econòmic de les estacions de muntanya sobre l'economia comarcal. En el cas de La Molina, l'estació representa el 8% del Valor Afegit Brut (VAB) de la Cerdanya. Espot i Port Ainé suposen el 6,7% de l'activitat del Pallars Sobirà. I Vall de Núria i Vallter 2000 sumen el 5,1% del VAB del Ripollès.

L'estudi s'ha elaborat a partir de les dades que reflecteixen les despeses d'explotació i d'inversió de l'any 2015 a La Molina i a la Vall de Núria i de l'any 2016 a Espot, Port Ainé i Vallter. S'han agafat les dades referents a visitants sobre les despeses en allotjament, restauració, compres, forfets i activitats a l'estació, entre d'altres. Així mateix, s'ha extret informació d'enquestes a visitants de totes les estacions durant els mesos de febrer i març del 2016 i el 2017.

D'altra banda, la metodologia que s'ha fet servir per calcular els impactes econòmics de les estacions ha estat la de les taules Input-Output (TIO) que proporcionen informació desagregada sobre els consums intermedis. Fan referència a la compra de béns i serveis entre els sectors d'una economia com per exemple la matèria per fer un menjar en un restaurant; les compres finals de béns i serveis per part dels consumidors, les empreses, el sector públic i el sector exterior en forma d'exportacions, com per exemple els forfets o el lloguer d'esquís; i les pagaments de les empreses als sectors primaris, públic (en forma d'impostos) i exterior (en forma d'importacions) com per exemple els salaris o els beneficis.

Nou sistema de protecció infantil als telecadires

D'altra banda, les estacions del Grup FGC han incorporat als seus telecadires un nou sistema de seguretat per evitar possibles caigudes infantils. Es tracta d'unes peces metàl·liques verticals d'uns 30 centímetres, que estan cobertes d'un plàstic protector i que s'instal·len sobre la barra horitzontal de seguretat que hi ha a les cadires. Aquest muntatge no en limita la seva capacitat, amb la qual cosa es poden continuar utilitzant tant per a adults com pels més petits.

El nou sistema s'ha instal·lat a totes les cadires de La Molina, Vall de Núria, Espot i Port Ainé, com també al telecadira Jordi Pujol de Vallter. En aquesta darrera estació, els corredors més joves del Club d'Esquí Camprodon han estat els primers a utilitzar-ho i es preveu que en els propers dies es col·loquin a la resta.

  • El Puigllançada, aquesta setmana (Foto: La Molina)
    El Puigllançada, aquesta setmana (Foto: La Molina)
  • Nou sistema de protecció infantil als telecadires (FGC)
    Nou sistema de protecció infantil als telecadires (FGC)

Mostrar formulari de contacte