Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les Falles d’Alins esperen l’arribada d’unes 3.000 persones

Les Falles d’Alins esperen l’arribada d’unes 3.000 persones

L’Agrupació de Fallaires d’Alins ha obsequiat la Diputació de Lleida amb una falla
Presentació de les Falles d'Alins (Foto: Diputació de Lleida)
19/06/2017 19:40

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns la presentació de la baixada de les Falles d’Alins, que es durà a terme el 23 de juny, coincidint amb la festa major del municipi. L'objectiu dels organitzadors és "ensenyar, divulgar i conservar aquesta tradició pirinenca". 

L’Associació Cultural i de Fallaires organitza l'esdeveniment, que es va reprendre fa gairebé 30 anys, després d’una època en que es va deixar de practicar. És una de les festes més conegudes del Pallars Sobirà i cada any aplega centenars de persones que omplen el poble la nit de Sant Joan.

Cal destacar que la Vall Ferrera ja ha arribat al 100% de l’ocupació hotelera, ja que s’espera l’arribada d’unes 3.000 persones.

Actiu cultural i turístic

La presentació s’ha celebrat a la Diputació de Lleida, que hi dóna suport a través del Patronat de Turisme i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs per tal de promoure i fer difusió d’aquesta tradició que és un actiu cultural i turístic del Pirineu.

En nom de la corporació i com a diputat del Pallars Sobirà, el vicepresident tercer, Gerard Sabarich, ha acompanyat l’alcalde d’Alins, Josep Maria Lladós, el president de l’Associació Cultural i de Fallaires, Vicenç Lladós, i el fallaire Andrés Domingo. 

Sabarich ha afirmat que amb les falles el Pirineu té "un projecte excepcional, que genera riquesa, turisme i repercuteix molt positivament en tota la comarca".

L’alcalde d’Alins, Josep Maria Lladós, ha assenyalat que el consistori té el deure i l’obligació de mantenir les falles i ha agraït la feina feta per l’Associació de Fallaires que treballa durant tot l’any per preparar-les

Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La Unesco, a través del seu Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni, va anunciar al desembre de 2015 la inscripció de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus a la seva llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. 

En aquest petit poble de 80 habitants de la Vall Ferrera, les falles no es corren, sinó que es baixen amb dos descensos simultanis. Per una banda, hi ha una baixada oberta a tothom des del turó de Sant Quirc d’Alins, amb un total de 250 falles acompanyades de 25 fallaires que actuen com a punts de referència i que els guien per evitar incidències durant la baixada. I per altra banda,s'organitza  una segona baixada d’un grup de 50 fallaires experimentats, que fan el descens des del Botanal.

Tots dos grups arriben al centre del poble i es dirigeixen a la Falla Major de la plaça, on els més de 250 fallaires dipositen la seva Falla a la gran foguera. També es prepara un sopar popular amenitzat pels trabucaires de Tremp i els grallers de Sort.

Obsequi a la Diputació

En agraïment al suport rebut, l’Associació de Fallaires d’Alins ha obsequiat la Diputació de Lleida amb una falla.