Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les farmàcies ja no podran dispensar medicaments amb la prescripció caducada

Les farmàcies ja no podran dispensar medicaments amb la prescripció caducada

La mesura s'havia implementat durant la crisi sanitària de la COVID-19 per protegir pacients amb malalties cròniques. Ara caldrà trucar al CAP o connectar-se a 'La Meva Salut' per renovar les receptes
CAP de la Seu d'Urgell
22/05/2020 16:15

La mesura que ha permès a les farmàcies dispensar medicaments tot i que la prescripció estigués caducada acaba aquest divendres. Les persones a qui se'ls hagi caducat el pla s'hauran de posar en contacte amb el metge trucant al centre d'atenció primària (CAP) o a través de 'La Meva Salut' (espai digital de consulta), perquè els el revisi i en valori la renovació, ja sigui a distància o bé de forma presencial si calen controls clínics.

El 18 de març es va aprovar que els pacients amb malalties cròniques poguessin recollir a les farmàcies la seva medicació només amb la targeta sanitària i encara que el pla no estigués actualitzat. Ara, les receptes hauran d'estar al dia, però es podrà continuar recollint la medicació només amb la targeta sanitària, de manera que no caldrà anar als centres sanitaris si no es requereix per criteris clínics.

La gerent del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut), Caridad Pontes, ha explicat a l'ACN com impactarà al ciutadà aquest canvi: "Si el pla de medicació encara està vigent perquè està dins l'any inicial de la prescripció, se li dispensarà encara que no el porti imprès; si està caducat, fins ara se li deia que no patís i que més endavant ja el renovaria, però ara li diran que truqui al seu centre de salut per si el pot renovar telefònicament o amb una visita telemàtica, o bé si cal fer-li un control clínic".

La mesura tenia com a objectiu principal "protegir pacients amb malalties cròniques que es podien trobar en una situació fràgil en un moment en què el missatge principal era quedar-se a casa", recorda Pontes. A més, donava marge als responsables sanitaris per potenciar eines d'atenció remota, com ara l'assistència telefònica i la consulta electrònica (eConsulta).

Necessitat de controls clínics

Els tractaments dels pacients crònics necessiten una supervisió periòdica. En els moments més durs de la pandèmia, que van obligar al confinament de la població, els responsables sanitaris van assumir que el risc de no tenir aquesta supervisió durant unes setmanes era menor que el perill d'acudir als serveis mèdics.

El coronavirus ha accelerat el desplegament de la telemedicina durant aquests mesos i es considera que ara és més fàcil contactar amb els metges per valorar si es pot renovar la recepta sense necessitat de personar-se als centres. Quan la propagació del virus ha disminuït i en un context de desconfinament gradual, els pacients que requereixen proves i exploracions han d'anar tornant als centres sanitaris. "Tampoc podem deixar de fer els controls clínics als pacients que ho requereixen", adverteix Pontes.

La gerent del Medicament assegura que aquests pacients poden estar tranquils i no han de tenir por d'anar als ambulatoris si els metges els indiquen que és necessari i que ho poden fer. Les sales d'espera estan habilitades per garantir les distàncies de seguretat entre pacients que, a més, se citen de forma més espaiada; els circuits de persones amb símptomes respiratoris estan separats de la resta i l'ús correcte de mascaretes redueix el risc de contagi.