Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les fortaleses medievals de la plana de l'Urgellet, tema de la penúltima xerrada del cicle Desenterrant el passat

Les fortaleses medievals de la plana de l'Urgellet, tema de la penúltima xerrada del cicle Desenterrant el passat

L'historiador Carles Gascón oferirà aquest dissabte, 3 de novembre, a les 18.00 hores, al Pla de Sant Tirs, la conferència “Guerra i encastellament a la plana de l’Urgellet (segles XII-XIII)”

Aspecte actual del Pla de Sant Tirs (Foto: Carles Gascón Chopo)
Aspecte actual del Pla de Sant Tirs (Foto: Carles Gascón Chopo)
31/10/2018 11:40

Bona part dels nuclis de població actuals de la plana de l’Urgellet tenen el seu origen en un castell o fortalesa construïts durant l’edat mitjana, normalment a causa de la destrucció o del trasllat d’un nucli més antic. Aquesta realitat l’analitzarà l’historiador Carles Gascón, el proper dissabte 3 de novembre, a les 18.00h, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet, al Pla de Sant Tirs.

L’elecció del lloc triat per la conferència no és casual, ja que el Pla de Sant Tirs va ser un d’aquests nuclis de població que tingué un castell com a precedent, el qual fou edificat amb anterioritat a 1239 i visqué un setge molt violent l’any 1277 de la mà de 10.000 soldats i 1.000 cavallers -sempre segons les cròniques-, dirigits pel comte Roger Bernat III de Foix.

Els pobles d’Alàs, Castellciutat, Montferrer, Arfa, Adrall, el Pla de Sant Tirs, i fins i tot la Seu d’Urgell, deuen la seva fesomia actual a la fortificació de la plana de l’Urgellet en un període força violent pels volts de l’any 1200. Durant aquest període, les tradicionals lluites entre l’Església d’Urgell i els vescomtes de Castellbò guanyaren en intensitat, a causa de la implicació dels comtes de Foix i del desenvolupament d’un nou tipus de guerra mercenària, que incorpora un nou tipus de soldat professionalitzat en la realitat bèl·lica dels Pirineus.

Tots aquests aspectes seran explicats per Carles Gascón penúltima xerrada del cicle Desenterrant el passat, organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis de l’Alt Urgell, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, la Biblioteca Sant Agustí, l’Ajuntament de Josa i Tuixent, l’Ajuntament d’Oliana i l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet.

El cicle de conferències d’aquest any es clourà amb la presentació de la tesi doctoral “Urgell mil anys enrere. Història política, social i econòmica d’un Comtat i la seva classe dirigent”, d’Oliver Vergés, el divendres 9 de novembre a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell de la Seu d’Urgell.

Mostrar formulari de contacte