Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les I Jornades d'Arqueologia i Paleontologia del Pirineu, recollides en un llibre

Les I Jornades d'Arqueologia i Paleontologia del Pirineu, recollides en un llibre

L'obra reuneix els treballs que es van presentar ara fa dos anys a Coll de Nargó i la Seu. Els experts destaquen el valor de les troballes dels darrers anys, especialment pel que fa a restes de dinosaure
Presentació del llibre de les I Jornades d'Arqueologia i Paleontologia
23/10/2015 18:55

Aquest divendres s'ha presentat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell el llibre que recull els treballs presentats a les primeres Jornades d'Arqueologia i Paleontologia del Pirineu i Aran, que es van celebrar el 29 i 30 de novembre a Coll de Nargó i la Seu. El resultat és un elaborat i extens volum, de més de 350 pàgines, en el qual es pot trobar el testimoni de les importants troballes que s'han documentat al llarg dels darrers anys, i que han situat el Pirineu i Prepirineu català com una zona de gran valor, especialment pel que fa a restes d'ous de dinosaure.

La presentació ha comptat amb el delegat territorial del Departament de Cultura a Lleida, Josep Borrell; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de la Seu, Mireia Font; el director de l'espai Dinosfera i cap de Mesozoic de l'ICP Miquel Crusafont, Àngel Galobart; el director de l'Arxiu Comarcal, Júlio Quílez, l'historiador Carles Gascón i els arqueòlegs terrorials Josep Gallart i Marta Monjo.

Josep Gallart considera el llibre de gran importància perquè recull totes les intervencions arqueològiques i paleontològiques fetes fins al 2013 al territori. Gallart assenyala que totes les troballes aporten dades interessants, tant les que han tingut un període d'investigació molt llarg com les que han durat pocs dies.

De la seva part, Marta Monjo hi ha afegit que l'obra arriba en un bon moment pel que fa a la recerca al Pirineu, amb diverses intervencions amb marxa i resultats valuosos. Monjo en destaca que el llibre mostra com el Pirineu ha estat poblat per humans des de molts segles enrere, tal com testimonien els vestigis arqueològics localitzats.

Pel que fa a la paleontologia, Àngel Galobart ha fet una valoració molt positiva dels jaciments localitzats els darrers anys, que han situat Coll de Nargó i Isona com una zona de referència a nivell de tot Europa quan a restes de dinosaure.

Galobart creu que encara hi ha molt camp per córrer pel que fa al profit que el territori pot treure d'aquestes restes, per la qual cosa ha animat a seguir-les promocionant com a producte turístic. Actualment també es treballa conjuntament amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu per tal que els visitants també puguin conèixer aquests indrets.