Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les noves lleis laborals d'Andorra estan llestes per sotmetre's a tràmit parlamentari

Les noves lleis laborals d'Andorra estan llestes per sotmetre's a tràmit parlamentari

17/01/2008 10:32

El govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres els textos de la nova Llei de Seguretat i Salut en el Treball, la Llei Qualificada de Llibertat Sindical, i el Codi de Relacions Laborals, que substituirà la Llei de Contracte Laboral. Els tres projectes de llei, juntament amb les observacions recollides pels principals agents socials del país (sindicats, patronals i Institut dels Drets Humans), seran sotmeses a tràmit parlamentari a partir del mes de març. El ministre Portaveu, Juli Minoves, ha expressat la satisfacció del govern per la finalització del treball abans de la fi de la legislatura, i la importància que suposen per l'avanç del país. També ha destacat el fet que s'hagin recollit els comentaris i les veus dels agents socials per tal que tots els consellers generals (diputats) les puguin avaluar en el treball en comissió, tot i que també ha indicat que 'no totes les observacions corresponen a la voluntat del govern'.


Segons informa l'ACN, en termes generals, la nova Llei de Seguretat i Salut en el Treball suposarà més garanties de seguretat i salut per als treballadors, crea la figura dels delegats en matèria de prevenció, i fixa una sèrie de multes que van dels 30 als 100.000 euros en el cas d'incompliment.

El Codi de Relacions Laborals regularà els contractes, els drets de representació i de reunió dels treballadors, així com la negociació col·lectiva dels delegats del personal amb els empresaris. Com a novetat, el codi preveu que les hores de treball es puguin computar anyalment, amb un màxim de 1.800 hores ordinàries. El codi també regula els acomiadaments no causals, que han de tenir preavís i indemnització, tot i que la figura dels representants dels treballadors, les dones embarassades i els casos d'assetjament laboral tindran unes proteccions especials.

Els sindicats andorrans quedaran finalment regulats amb l'aprovació de la Llei Qualificada de Llibertat Sindical. Els sindicats es finançaran en funció del nombre d'afiliats, i hauran de tenir com a mínim un nombre d'afiliats corresponent al 0,3% de la població activa, cosa que actualment representa 123 treballadors, per tal que siguin representatius i tinguin legitimitat i credibilitat, segons ha manifestat Minoves.

Els textos seran presentats al Consell General (parlament) en quinze dies, i un cop acabin les vacances parlamentàries, l'1 de març, començarà el seu tràmit mitjançant un treball en comissió que també valorarà totes les observacions que s'han fet des de l'Unió Sindical d'Andorra (USDA), el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), el Sindicat Andorrà de Treballadors d'Hostaleria i Comerç (SAT 2TiCO), la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la PIME, i l'Institut dels Drets Humans d'Andorra.