Les pastisseries preveuen un augment al voltant del 5% en les vendes de panellets
Els pastissers catalans preveuen augmentar un 5% les vendes de panellets gràcies al fet que enguany per Tots Sants hi ha un pont festiu compacte, de tres dies. El president de l'Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona i directiu del Gremi de Pastissers de Catalunya, Pere Camps, augura que les vendes pujaran entre un 4% i un 5% "perquè és possible que s'allarguin força en ser divendres festiu", si bé matisa que "està per veure".
Els panellets de pinyons es mantenen com el producte estrella -un 75% de les vendes- però estan pujant amb força d'altres varietats. "El panellet és una elaboració molt clàssica i el que triomfa bàsicament és el de pinyó, però sí que cada cop s'estan incorporant més gustos a nivell de fruites, i ara últimament els panellets banyats en xocolata estan pujant molt", ha reconegut Camps per a l'ACN. "I dins d'aquests de xocolata, molts amb fruita liofilitzada amb gust de maduixa, de fruita de la passió, de gerds, i un llarg etcètera", ha enumerat.
Un any més, el Gremi de Pastissers ha aprofitat per demanar als consumidors en general que apostin "pels panellets artesans de pastisseria, sense conservants ni colorants", i alerta que "els industrials són elaborats amb fècula de patata, en comptes de massapà, per abaratir-los". Pere Camps admet que el panellet artesà té un preu elevat, però que cal tenir-hi en compte el preu actual dels pinyons, que és de fins a 55 euros el quilo, i que comporta "molta feina". A més a més, el preu de l'ametlla també és ara mateix força elevat. A això s'hi afegeix el fet que els pastissers no fan servir patata ni fècules ni additius, productes que sí que es poden trobar en panellets industrials que es venen, sobretot, a les grans superfícies comercials.
Uns 133.000 quilos a la demarcació de Lleida
Pel que fa específicament a la demarcació de Lleida, el Gremi de Forners preveu vendre uns 133.000 quilos de panellets; és a dir, entre un 5% i un 10% més que l'any passat, un augment més gran que el previst a la resta de Catalunya. La presidenta del col·lectiu, Pilar Marqués, creu que el pont festiu afavorirà especialment les pastisseries del Pirineu i de Ponent, i coincideix amb els professionals de la resta del país a indicar que els tradicionals panellets de pinyó segueixen sent els més demanats: representen el 50% de la venda, tot i que també tenen sortida els d'ametlla, coco, cirera, cafè o xocolata.
A la demarcació de Girona també es preveu un increment però més moderat, al voltant del 3%. El president del gremi, Àngel Garcia, diu que no té dades sobre quilos previstos però que les xifres seran molt similars a les del 2018, perquè "és una tradició que funciona i es manté". A la seva pastisseria de Figueres, Garcia combina els pinyons amb novetats sorprenents com ara els panellets de gerds amb una xocolata rubí o bé amb maracujà o, fins i tot, curry.
Finalment, el gremi de Tarragona i les Terres de l'Ebre esperen unes bones vendes malgrat expressar la preocupació per l'encariment del preu del pinyó i, especialment, per la competència de la pastisseria industrial. Tot i això, el president del gremi, Josep González, valora el fet que en dates assenyalades com aquesta la majoria de gent segueix preferint el producte artesà.