Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les pintures de Santi Moix situen el poble de Saurí al mapa internacional de l'art contemporani

Les pintures de Santi Moix situen el poble de Saurí al mapa internacional de l'art contemporani

L'artista català resident a Nova York ha treballat els darrers tres anys en una creació a l'església de Sant Víctor. El reconegut autor va triar el poble, de només 12 habitants, perquè és on estiueja des de sempre
16/11/2018 18:30

La Vall d'Àssua, al Pallars Sobirà, és escenari aquests dies d'una explosió de colors de tardor. L'artista Santi Moix ha instal·lat a les parets de l'església de Sant Víctor de Saurí una creació en què hi vol mostrar tot allò que es troba al paisatge del Pallars com són les plantes, els animals, els insectes, les flors o la llum. Amb aquestes tonalitats i dibuixos cerca que quan el visitant entri a l'església trobi tot el contrari que hi ha habitualment a les petites i fosques capelles del Pirineu.

Amb aquesta acció artística, el petit poble de Saurí, de només 12 habitants, espera situar la seva església al panorama internacional de l'art contemporani, tenint en compte que en aquest àmbit Moix compta amb un notable reconeixement. El projecte que s'ha dilatat entre 2015 i 2018 i finalment l'han inaugurat aquest divendres la consellera de Cultura, Laura Borràs, i l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives.

El muntatge uneix la tradició pròpia del romànic català, identificada amb la pintura al fresc, amb una estètica contemporània i innovadora. El plantejament artístic busca unir espiritualitat i natura així com reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l'entorn i del paisatge d'acord amb la seva pròpia experiència. Presidint l'absis de l'altar major hi destaca una gran peça de porcellana en forma de flor.

L'obra de Santi Moix conté una forta presència de la naturalesa i d'elements orgànics en equilibri entre dos mons: l'abstracte i el figuratiu, l'ingenu i el tenebrós. Però no tot són dibuixos a les parets. Moix hi inclou algun fragment de text com la poesia de J.V Foix ''Els bells camins es multipliquen allà on creieu que s'acaba la carretera''. L'artista ha explicat a l'ACN que Saurí "és un poble de final de carretera i quan hi arriba té la sensació que no s'acaba res sinó que 'comencen un munt de possibilitats''.

L'autor ha estat cinc anys treballant en aquest projecte. Viu i treballa a Nova York des del 1986, però va decidir implicar-se en aquesta iniciativa perquè Saurí és el poble on ha estiuejat tota la vida. Per això, i malgrat la seva trajectòria internacional, assegura que li ha fet "especial il·lusió" que els 12 habitants del poble hagin confiat en ell. Des del 2015, quan va començar a pintar, anar a Saurí ha estat motiu de peregrinació per molta gent delerosa de veure les pintures. L'església fins ara no era visitable perquè no estava l'obra finalitzada. Els veïns confien que ara, amb les obres acabades, sigui un revulsiu pel poble i la seva gent.

Santi Moix reflexiona sobre les nombroses ermites, capelles i esglésies que hi han al Pirineu tancades i diu que s'hauria de buscar la manera que poguessin tornar a obrir. Per Moix, aquestes esglésies es podrien tornar a omplir amb obres d'artistes contemporanis de la mateixa manera que grans mestres ho van fer a l'època romànica amb les pintures al fresc. L'artista aposta per la creació d'una ruta d'aquestes esglésies.

El projecte l'ha impulsat un grup promotor que inclou els veïns de Saurí, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ajuntament de Sort i el Bisbat d'Urgell, el Departament de Cultura i la Diputació de Lleida.

  • Acció artística de Santi Moix a l'església de Sant Víctor de Saurí (Foto: ACN)
  • Santi Moix, a Saurí (Foto: ACN)