Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Les Valls d'Aguilar endega un projecte per preservar les rondalles del municipi

Les Valls d'Aguilar endega un projecte per preservar les rondalles del municipi

L'objectiu és enregistrar aquestes històries de transmissió oral, preferentment explicades per gent gran, per deixar-ne constància de cara al futur. El treball de conservació del patrimoni immaterial local el coordina Salomé Escribà
Municipi de les Valls d'Aguilar
13/08/2020 15:00

L'Ajuntament de les Valls d'Aguilar ha endegat un nou projecte de preservació la memòria històrica i el patrimoni immaterial del municipi. En aquesta ocasió, l'objectiu és recollir rondalles o "històries de la vora del foc" conservades als pobles de la zona, per tal de deixar-ne constància per a les futures generacions. El resultat final serà una publicació interactiva il·lustrada per Salomé Escribà, que dirigeix la recerca.

La preservació d'aquestes històries de tradició oral es vol aconseguir mitjançant gravacions en àudio o, preferentment, en vídeo. Aquesta segona opció, si es compta amb el vistiplau dels padrins i padrines que hi participen, pot permetre disposar en el futur tant de la veu de la narració com de la imatge de la persona que l'explica.

També s'ofereix la possibilitat que la narració la faci gent més jove en base a les rondalles que els hi han explicat, tot i que es vol prioritzar la gent gran perquè un altre dels objectius del projecte és tenir també un testimoni de la parla pròpia de les Valls d'Aguilar i de l'Alt Urgell, amb paraules i expressions que actualment ja s'estan perdent entre els més joves. Per tal que aquest patrimoni no només es conservi sinó que faci el salt a l'era digital, el projecte culminarà amb la creació d'una publicació interactiva que permetrà que es pugui consultar tant a l'ordinador com als telèfons mòbils o a les tauletes digitals. S'hi inclourà els àudios i videos enregistrats perquè tothom els pugui escoltar o veure.

Salomé Escribà té previst aquests propers dies passar per diferents pobles del municipi amb l'objectiu de poder fer el màxim possible de gravacions. Per això, ha demanat que tothom qui hi estigui interessat en posi en contacte amb ella. Es pot fer mitjançant el correu o bé enviant un whatsapp o trucant al telèfon 665 77 33 77. També disposa de perfil a Instagram (@salomeescriba).

Si els participants volen fer la gravació amb el seu mateix mòbil, es recomana que l'escena estigui ben il·luminada, que es gravi en format horitzontal i que la càmera estigui fixada amb un trípode o amb algun altre mitjà que eviti les vibracions en la imatge. Des de l'organització del projecte s'ha agraït d'avançat la col·laboració dels veïns i veïnes.

Tercer projecte de recuperació històrica a les Valls d'Aguilar

L'alcaldessa de les Valls d'Aguilar, Rosa Fàbrega, justifica la iniciativa tenint en compte que "els petits pobles de l'alta muntanya van viure molts anys en un gran aïllament per la llunyania dels centres més grans i això va fer que la tradició oral de pares a fills fos molt rica". Tanmateix, lamenta que "ara s'està perdent i ho té molt difícil per mantenir-se". Per Fàbrega, "la publicació interactiva servirà per recuperar històries antigues, fent que els més grans les apropin als més petits i joves de la família". I afegeix: "La saviesa dels grans se'ns escapa però si es poden anar fent petites recerques com aquesta es contribuirà a salvar un trosset del passat del municipi".

El projecte actual compta amb una subvenció de l'IEI per a temes culturals. De fet, el tercer estudi que es promou a les Valls d'Aguilar "per donar veu i compartir els coneixements dels veïns". Anteriorment es va activar la publicació digital i en paper "Dones en blanc i negre" i es va enregistrar el documental Ella la Vall.