Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'escola de Salardú comença el curs amb un augment del 35% en el nombre d'alumnes

L'escola de Salardú comença el curs amb un augment del 35% en el nombre d'alumnes

L'Ajuntament de Naut Aran vincula aquest fet a l'increment d'empadronaments dels darrers mesos. De moment han habilitat el menjador com a aula i els escolars dinen en una sala social municipal
Una de les aules de l'Escola Ruda de Salardú (Foto: ACN)
15/09/2020 19:55

L'Escola Ruda de Salardú, que forma part de la ZER Val d'Aran, ha estrenat el curs 2020-2021 amb un increment considerable d'alumnes de l'any passat: ha passat de 52 alumnes a 70, un increment del 35%. Per poder assumir aquest augment d'alumnes s'ha hagut d'habilitar l'espai del menjador escolar com a aula, i ara els escolars dinaran en una sala polivalent de l'Ajuntament, a tocar de l'escola. L'augment de 18 matriculats també ha comportat un augment de professorat al centre, que passa de sis mestres a set.

L'alcalde de Naut Aran, Cèsar Ruiz-Canela, ha explicat a l'ACN que durat el confinament es van donar d'alta al padró un total de 80 persones. Aquesta xifra s'ha traduït en 18 escolars nous a Salardú. El batlle aranès ha explicat que "ha crescut molt el nombre d'estudiants perquè ha vingut a viure aquí molta gent aquests darrers mesos". Segons l'alcalde, les raons són diverses: famílies amb segona residència que han decidit quedar-s'hi a viure després de passar-hi el confinament, d'altres que han trobat feina i s'han desplaçat a Salardú per motius laborals i alguns immigrants -bàsicament de l'Amèrica del Sud- que hi han arribat per arrelament familiar.

Aquest fenomen també s'ha produït els darrers mesos en d'altres municipis del Pirineu; sobretot a la Cerdanya, on ajuntaments com els de Ger i Bolvir han reconegut que han experimentat un increment significatiu de particulars o famílies amb segona residència que han decidit empadronar-s'hi i quedar-s'hi a viure.

Pel que fa al primer dia de curs escolar, la directora del centre, Blanca Barra, ha explicat que han aplicat totes les mesures que se'ls han demanat per assumir aquest fort augment d'alumnes. Barra ha comentat que les diferències més grans respecte al curs passat són l'ús de mascareta, l'habilitació de diferents portes per entrar al centre, l'ús de gel hidroalcohòlic i el trasllat del menjador a una sala fora de l'escola per manca d'espai al centre.

Els alumnes de primer curs, en entrar a l'aula, s'han trobat amb el nom a la taula. La mestra els ha dit que durant tot el curs hauran de fer servir la mateixa taula i no podran seure a les cadires dels companys. Una altra novetat ha estat conèixer quatre alumnes nous que s'han incorporat enguany. I la sorpresa més gran per als escolars ha estat veure que han convertit el menjador escolar en la seva nova classe per manca d'espai al centre.