Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Escola de Pagesos i Pastors del Pirineu arriba a les 130 sol·licituds per al 2010

L'Escola de Pagesos i Pastors del Pirineu arriba a les 130 sol·licituds per al 2010

18/11/2009 09:56

L'Escola de Pagesos i Pastors del projecte Grípia ha multiplicat per tres el nombre de sol·licituds respecte a la primera edició, passant de 43 a 130 preinscrits en espera de tancar el termini el 4 de desembre. Tot i això, només 30 persones podran accedir al segon curs de l'escola, cinc més que en la primera edició.

L'obertura de delegacions a la Garrotxa i al Montseny, i la propera de Girona, han estat claus per difondre el projecte que ha tingut una alta acceptació sobretot entre gent jove. El projecte ha posat en marxa un Banc d'Explotacions perquè els alumnes sense herència de terres per treballar, puguin fer-ho en partides de pagesos jubilats.

La segona edició d'aquest projecte prevista pel 2010 està superant totes les previsions. Malgrat tot, una de les responsables del projecte, Vanesa Freixa, de l'Associació Rurbans, comenta que "només s'agafaran els 30 candidats que realment siguin bons pastors". Primer es farà una preselecció dels inscrits, i a partir del 14 de desembre, una entrevista personalitzada per triar realment els millors alumnes.

El projecte ha captat l'atenció de joves catalans d'entre 25 i 32 anys, molts d'ells amb estudis universitaris relacionats amb el sector agrari o el medi ambient. "Això demostra clarament que hi ha un relleu de gent que vol fer de pagès i de pastor", assegura Freixa.

L'escola rep el suport de la Diputació de Lleida i dels Departaments de Treball, Agricultura i Acció Rural, i Medi Ambient, que han decidit concentrar en aquesta iniciativa tots els esforços de recuperació de la feina de pastor, malgrat que moltes comarques havien demanat obrir una escola pròpia. És per això que ja s'estan obrint delegacions del projecte Grípia a altres comarques catalanes, mentre les classes teòriques es fan a la Finca Bon Repòs de la Diputació de Lleida, a càrrec de l'Escola de Capacitació Agrària del Pallars.

El segon curs de l'Escola de pagesos i pastors del Pirineu començarà el 8 de febrer amb un mes de classe teòrica. Les pràctiques de quatre mesos es dividiran en dos grups, un les farà durant la primavera-estiu i l'altre durant la tardor-hivern.

Banc d'explotacions


Dels 25 alumnes del primer curs, tres ja estan treballant, i només dos van abandonar. La resta estan preparant projectes. Els nous pastors o pagesos puguin seguir endavant amb l'activitat han de disposar d'un terreny o una explotació i l'Escola de pagesos i pastors del Pirineu ha decidit crear el Banc d'Explotacions per localitzar arreu de les comarques pirinenques les explotacions que estan a punt de tancar o que són propietats de pagesos jubilats o en vies de jubilació. Així els alumnes de l'escola podran accedir a una explotació de forma fàcil, i seguir amb la professió que han après.

Comercialització de la llana


L'Escola de pastors i pagesos també està recuperant la comercialització de la llana del Pirineu, un producte que actualment els artesans catalans han d'importar. Actualment s'estan tractant 14 tones de llana xisqueta comprada a 21 explotacions dels Pallars. Alguns dels productes fets amb aquesta llana es podran comprar ja per Nadal només a quatre establiments de tot Catalunya. La resta del producte es vendrà com a matèria prima als artesans llaners.