Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Escola Sant Climent de Coll de Nargó visita la Torre de la Vila a Valldarques

L'Escola Sant Climent de Coll de Nargó visita la Torre de la Vila a Valldarques

El centre educatiu participa en el projecte “Apadrinem el nostre patrimoni”, promogut pel Departament d'Ensenyament. L'objectiu és implicar els alumnes en el coneixement dels elements significatius del seu municipi
L'Escola Sant Climent de Coll de Nargó ha visitat la Torre de la Vila a Valldarques (Foto: Servei Educatiu Alt Urgell-Cerdanya)
01/06/2018 19:25

Els alumnes de primària de l'Escola Sant Climent de Coll de Nargó han visitat recentment la Torre de la Vila, ubicada al municipi de Valldarques. La iniciativa s'ha emmarcat en el projecte "Apadrinem el nostre patrimoni", promogut pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat per implicar l'alumnat en el coneixement dels elements significatius del seu entorn.

En la descoberta de la Torre, els joves han estat acompanyats pel tècnic de Patrimoni del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Carles Gascón, que els ha explicat els usos, l'evolució històrica de la construcció i fins i tot la toponímia del terme Valldarques (“vall” per estar entre muntanyes i “arques” en referència a les antigues sepultures megalítiques que a l’edat mitjana eren anomenades així).

Durant la visita, l’alumnat ha pogut observar les característiques arquitectòniques d’aquesta torre circular, datada al segle XI i d'estil romànic. Els ha sorprès tant la gran cúpula semiesfèrica, amb unes parets d'uns dos metres de gruix, fetes de pedra polida i morter de calç, com l’emplaçament dalt d’unes grans roques que devien dificultar-ne la construcció i el seu assalt. En la xerrada també s’ha remarcat l’existència de restes diverses, com les de l’antiga residència del senyor feudal, les de la muralla que envoltava la Torre i els fonaments de les cases dels vilatans que s’estenien fins al rierol proper.

La sortida es complementarà amb d’altres excursions en què es visitaran altres indrets emblemàtics del municipi, ja que un dels objectius dels projectes d’apadrinament, coordinats des del Serveis Educatius de l'Alt Urgell-Cerdanya amb el suport de diferents institucions comarcals, és conèixer i ajudar a difondre el patrimoni de la zona.