Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ermengol estrena una exposició sobre el vincle de la Seu i Castellciutat amb Josep Moragues

L'Espai Ermengol estrena una exposició sobre el vincle de la Seu i Castellciutat amb Josep Moragues

La mostra recorda el paper que va tenir el general en la lluita contra l'ocupació borbònica a l'Urgellet La inauguració serà aquest dissabte al migdia amb la presència del comissari del Tricentenari, Miquel Calçada
Tricentenari - Ruta 1714
16/07/2014 17:34

Aquest dissabte, dia 19, l'Espai Ermengol inaugurarà l'exposició 'La Seu d'Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió'. L'acte s'iniciarà a les 12 del migdia i estarà presidit pel comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, juntament amb l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell.

Després d'inaugurar l'exposició, les autoritats es desplaçaran fins a la Torre Solsona de Castellciutat, una de les fortificacions d'aquella època, on s'hi està acabant de realitzar les obres de rehabilitació i senyalització. La Torre Solsona esdevé així un dels escenaris de la Ruta 1714, formant part dels itineraris pels marcs de la Guerra de Successió.

L’exposició descriu de forma gràfica els esdeveniments històrics més importants que van tenir lloc a la Seu i Castellciutat en el context de la Guerra de Successió. Així, els plànols, mapes i il·lustracions de l’exposició, acompanyats dels textos explicatius, permeten entendre de forma contextualitzada la guerra de Successió a escala local. S'hi detalla l’evolució de la fortalesa de Castellciutat, l’impacte de la guerra en la població de la plana urgellenca, la importància estratègica d’aquesta plaça durant el conflicte i el paper destacat del general Moragues com a governador militar de Castellciutat i cap superior de les fronteres.

Finalment, la mostra explica la resistència i la capitulació d’aquesta plaça, al setembre del 1713, així com les conseqüències de la derrota, tant a nivell local com de país. L’exposició es complementa amb un documental amb entrevistes a Agustí Alcoberro, Albert Villaró, Josep Albert Planes, Carmen Xam-mar, Lluís Obiols i Quim Torra.

L'Espai Ermengol ha produït aquesta exposició amb el suport del Museu d'Història de Catalunya. Al llarg d’aquest any s’aniran celebrant d'altres actes dedicats al Tricentenari.