Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'estació d'esquí de Pas de la Casa Grau Roig compleix 50 anys d'història

L'estació d'esquí de Pas de la Casa Grau Roig compleix 50 anys d'història

28/11/2007 10:22

Diumenge vinent es compleixen 50 anys de la inauguració del primer teleesquí que va instal·lar Francesc Viladomat a Pas de la Casa. El seu fill i actual director de l'estació, Joan Viladomat, ha destacat que durant tot l'any s'anirarn fent activitats destinades a commemorar el fet, i a reconèixer la tasca dels pioners de la neu a Andorra, els administradors del territori de l'època que van creure en el projecte, els treballadors, i els esquiadors que han confiat en l'estació durant aquests 50 anys. Viladomat creu que no s'ha valorat prou l'esforç que van fer el seu pare i la resta de pioners, ja que en aquella època no hi havia les tecnologies que hi ha avui en dia.
Francesc Viladomat, que va morir el 2005, va arribar a Andorra el 1941 i, després d'aficionar-se a l'esquí i arribar a ser olímpic, va començar a fer temptatives per crear una estació. L'estiu de 1956 va començar a construir el primer teleesquí, el Coll Blanc, que funcionava amb el motor d'un camió i es va posar en marxa durant el Nadal i la Setmana Santa d'aquell hivern, i que es va inaugurar oficialment l'1 de desembre de 1957.

Joan Viladomat ha recordat aquest dimecres com han han canviat les coses des de l'any 1957, com el sector hoteler va començar a confiar amb l'hivern, i com ha crescut l'estació, actualment unida amb Soldeu El Tarter sota la marca Grandvalira. Per Viladomat, les claus de l'èxit del projecte que va iniciar el seu pare són l'atractiu que té l'esquí, l'esforç de tots els pioners, i la confiança dipositada pels governants de l'època, que van saber veure el projecte com una manera de mantenir la població al territori de muntanya.

Un dels actes destacats que celebrarà l'estació durant aquesta temporada, serà la inauguració el 29 de desembre d'una escultura de bronze que representa un esquiador de mida real que es col·locarà al Coll Blanc, i que va crear l'avi de Joan Viladomat. També s'ha editat un llibre, s'inaugurarà una pista nova en commemoració dels 50 anys, i se celebraran altres activitats festives o dedicades a reconèixer la tasca dels pioners, segons informa l'ACN.

Per Joan Viladomat, les prioritats per al futur són consolidar el projecte de Grandvalira, 'fer-se forts dins de les fronteres andorranes', i crear un model de gestió exportable cap a nous territoris de muntanya com ara a Argentina, Xile o Bulgària. En referència a les relacions amb el Comú d'Encamp, que no han estat mai fàcils, Viladomat ha indicat que 'la recuperació entre cometes d'un actiu com és el Funicamp s'ha fet perquè no desaprofitarem una oportunitat de negoci per temes personals'. Viladomat ha valorat positivament l'esforç que ha fet el Comú per acordar aquest contracte per 15 anys, però també ha remarcat que l'acord també s'ha fet amb el vist-i-plau de les altres dues candidatures que opten al Comú.