Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'estany de Puigcerdà, buidat per extreure'n espècies invasores

L'estany de Puigcerdà, buidat per extreure'n espècies invasores

Els agents rurals treballen principalment en la retirada de les carpes, que perjudiquen peixos autòctons com la truita de riu. L'Ajuntament aprofitarà l'acció per netejar a fons tot el llac
L'estany de Puigcerdà, buidat per extreure'n espècies invasores (Foto: ACN)
15/01/2020 11:45

L'estany de Puigcerdà ofereix aquests dies una imatge que només es pot veure de manera ocasional: està pràcticament buit d'aigua. El recinte s'està deixant sec, aquesta vegada amb l'objectiu de facilitar la identificació i valoració dels tipus de peixos que hi habiten i extreure'n espècies invasores, especialment les carpes.

Aquesta acció la duen a terme els Agents Rurals amb la col·laboració de l'Ajuntament de la capital cerdana. Els experts han explicat que la carpa afecta negativament el desenvolupament d'altres espècies d'autòctones, com ho és la truita de riu. L'agent major de fauna, caça, pesca i producció d'animals de la Cerdanya, Èric Gras, que forma part dels Agents Rurals, ha detallat a l'ACN que l'actuació "permetrà fer una valoració de la diversitat d'espècies de peixos que hi ha a l'estany, amb l'objectiu de reintroduir només les que en són autòctones". Mentrestant, en el cas de les exòtiques i invasores, es durà a terme la gestió que correspon segons la normativa vigent i el volum que se n'acabi trobant.

Gras també ha dit que, per tal de poder fer aquesta identificació i avaluació, es durà a terme la pesca elèctrica dels peixos, pràctica que permet capturar-los sense causar-los danys. Finalment, ha explicat que és bastant possible que les carpes hagin estat introduïdes per humans, i adverteix que es tracta d'una espècie que s'adapta molt ràpidament a aigües tranquil·les com les de l'estany.

L'Ajuntament de Puigcerdà aprofitarà aquesta intervenció mediambiental per netejar tot l'interior del llac abans de tornar a omplir-lo d'aigua, tal com ja es fa de manera periòdica al llarg dels anys. El darrer cop que es va fer una neteja a fons com aquesta va ser a la dècada de 1990. La regidora de Medi Ambient, parcs i jardins, Marta Rufiandis, ha explicat que, darrerament, l'aigua de l'estany ja estava "molt bruta i molt contaminada".

Des del consistori han recordat que precisament el mal estat de l'aigua ja va ser el motiu principal pel qual l'estiu passat es va decidir suspendre la tradicional Travessa del Llac Nedant, una prova ludico-esportiva que se celebra en el marc de la Festa de l'Estany, a final d'agost. Rufiandis ha assegurat que una part del problema radica justament en la proliferació de carpes que, alhora, afecten l'ecosistema de les truites de riu.