Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Estat espanyol confirma l'acord per fer arribar a Andorra 30.000 dosis del vaccí contra la COVID-19

L'Estat espanyol confirma l'acord per fer arribar a Andorra 30.000 dosis del vaccí contra la COVID-19

El BOE publica el conveni entre ambdós governs per a la revenda d'aquesta partida, d'acord amb la UE. L'executiu andorrà havia demanat per la previsió d'enviament després del retard inicial en la distribució
Hospital Nostra Senyora de Meritxell (Foto: arxiu)
19/01/2021 11:42

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts el contingut del conveni entre el Ministeri de Sanitat espanyol i el Ministeri de Salut del Govern d'Andorra per a la revenda de 30.000 vacunes de Pfizer perquè puguin ser distribuïdes al Principat.

La publicació dóna resposta al compromís a què havien arribat ambdós executius i es fa efectiu després que els darrers dies el govern andorrà havia demanat explicacions als seus homòlegs espanyols pel retard en la distribució. De fet, a data d'avui el país pirinenc encara no ha pogut començar la campanya de vacunació, malgrat haver arribat a acords previs tant amb Espanya com amb França.

D'acord amb el conveni, l'Estat espanyol es compromet a facilitar a Andorra "una part de les dosis assignades de vacunes de la companyia Pfizer", com a "exercici de responsabilitat i solidaritat davant la impossibilitat que petits països signin un contracte amb les farmacèutiques". Així, el govern de Madrid revendrà les vacunes al mateix preu que han estat adquirides. El document recorda que la Comissió Europea va acordar que països de l'entorn europeu es poguessin beneficiar dels contractes subscrits pels estats membres amb les farmacèutiques, i que l'acord de compra anticipada de vacunes "reconeix el dret dels Estats membres participants a revendre les dosis de vacuna a tercers països que les necessitin, contribuint així a un accés mundial i equitatiu a la vacuna a tot el món".

A banda d'Andorra, entre els països implicats en aquests acords hi ha d'altres petits estats com ara Mònaco, San Marino i la Ciutat del Vaticà, juntament amb amb estats que no formen part de la UE però sí de l'Espai Econòmic Europeu, com són Noruega, Islàndia i Liechtenstein.

La resolució publicada al BOE espanyol ja estableix que el conveni "es perfeccionarà" per la prestació de consentiment de les parts signants i "adquirirà eficàcia des de la inscripció d'aquest al Registre Electrònic d'Òrgans i Instruments de Cooperació del Sector Públic Estatal i la publicació al BOE".