Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'estrena de l'Institut La Valira marca l'inici del curs escolar 2015-2016

L'estrena de l'Institut La Valira marca l'inici del curs escolar 2015-2016

Els centres educatius reglats de la Seu, que s'han obert amb normalitat, sumen 2.659 alumnes. Anna Sansa s'estrena com a directora del Col·legi La Salle, i l'escola de Montferrer passa a anomenar-se Rosa Campà
Institut La Valira
14/09/2015 13:00

Aquest dilluns ha començat el curs 2015-2016 als centres educatius. A la Seu i l'Alt Urgell, la principal novetat ha estat la posada en marxa del nou Institut La Valira, el segon centre públic de secundària de la Seu i el tercer de la comarca, que ha començat les classes amb 46 alumnes de primer d'ESO.

Aquests alumnes no provenen de l'escola La Valira sinó que han cursat la primària en d'altres escoles de la ciutat. L'IES, de fet, compartirà les instal·lacions amb l'escola de primària del mateix nom, que ara fa just un any va inaugurar el flamant edifici de l'Horta del Valira i que actualment té nens i nenes fins a 5è curs. A partir d'enguany a l'escola La Valira -que té 108 infants- ja no hi entren alumnes nous i comença la seva transformació en Institut.

La primera directora de l'Institut La Valira, Esther Sanz, ha assegurat que "compartir el centre amb l'escola no suposarà cap problema, perquè els alumnes saben els espais que poden utilitzar i s'ha ajustat els horaris per no coincidir". El centre de secundària compta de moment amb un professorat reduït, sis professors, adequat a les dimensions inicials. Sanz ha explicat que l'entesa amb l'escola de primària ha estat perfecta, tant amb la direcció com amb l'equip de mestres. La primària utilitzarà la planta baixa i la secundària la planta de dalt.

Els centres educatius reglats de la Seu sumen enguany 2.659 alumnes, segons la xifra definitiva facilitada per l'Ajuntament. La nova regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de la Seu, Sílvia Iscla, ha remarcat que “s'ha treballat intensament durant tot l'estiu per tal que el nou institut la Valira pogués començar el curs escolar amb tota normalitat”. Sobre la resta de treballs, Iscla ha remarcat les obres que s'han realitzat durant l'estiu al teulat i la pista polivalent de l'Albert Vives, juntament amb l'arranjament del pati de l'escola de Castellciutat.

Xifres dels centres

L'Institut Joan Brudieu ha començat el curs amb prop de 800 alumnes, dels quals la meitat (394) són a ESO, 203 a batxillerat, 226 a cicles formatius (grau mitjà i grau superior) i 16 a la prova d'accés a graus superiors. Una disminució d'inscrits que, a grans trets, coincideix amb el nombre d'estudiants que estrenen el nou centre de La Valira, segons ha matisat el director, Xavier Falcó. Cal recordar que el segon institut ha nascut precisament amb l'objectiu de descongestionar el Joan Brudieu, que és el més gran de tota la demarcació de Lleida. El novembre de 2011, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat va haver de replantejar el projecte pel canvi de les previsions demogràfiques a causa de la crisi. Per aquest motiu, es va planificar que l'edifici previst a l'Horta del Valira comencés com a escola i es transformés progressivament en el segon institut de la ciutat.

Una altra novetat d'aquest curs és al capdavant del Col·legi La Salle. Anna Sansa és la nova directora del centre concertat, que enguany té uns 840 alumnes, dividits entre 389 d'infantil i primària; 369 a ESO i cicles formatius i 75 a la llar Xics. Sansa pren el relleu de Lluís Biosca, que des d'aquest curs forma part de l'equip de direcció de La Salle a nivell de tot Catalunya.

L'Escola Albert Vives ha començat el curs amb 443 alumnes. El seu director, Isidor Alberich, ha destacat les obres de millora que s'han fet aquest estiu en diferents punts del recinte, per millorar-ne la qualitat, com també la posada en marxa de projectes com ara nous mètodes de treball a preescolar.

De la seva part, l'Escola Pau Claris manté una xifra semblant a la de l'anterior curs, amb uns 340 alumnes des de P3 fins a sisè. La directora del centre, Lourdes Porta, ha destacat els canvis metodològics establertes enguany en educació infantil, amb el suport de tot el professorat. Finalment, l'Escola de Castellciutat compta enguany amb 28 alumnes, mentre que la llar d'infants municipal Els Minairons acull 108 infants.

Escola Rosa Campà

Una altra novetat del curs 2015-2016 és que l'Escola Els Agols de Montferrer passa a anomenar-se Escola Rosa Campà. El centre ret així homenatge a la seva antiga directora, nascuda a Martinet l'any 1943 i que va esdevenir un referent en la potenciació de les escoles rurals a Catalunya. Campà, que havia impulsat la construcció del nou edifici a la Trobada, es va jubilar l'any 2006 però va mantenir el vincle amb Els Agols en diferents vessants. També havia exercit de mestra a Sabadell, Bellestar, Lles, Viliella i Montellà. 

La, des d'ara, Escola Rosa Campà té previst estrenar aquest curs dues noves aules, per donar resposta a l'augment d'alumnat que ha deixat petita l'actual instal·lació.